Inspekce míří do LDN

13. 12. 2011 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Pracovníci krajského úřadu chtějí vysvětlení stížnosti na špatnou péči ve vsetínské nemocnici. Připravují namátkovou kontrolu.


Léčebnu dlouhodobě nemocných ve Vsetíně čekají namátkové kontroly ze strany krajských úředníků.
Důvodem je stížnost na fungování tohoto oddělení vsetínské nemocnice, kterou zaslal vedení nemocnice a médiím Petr Polách z Břeclavi. O dopisu Valašský deník informoval v minulém týdnu.

Oslovil hejtmana

Stejný dopis, ve kterém si pisatel stěžuje na špatnou péči o pacienty či nedostatek základních hygienických potřeb, zaslal totiž také hejtmanovi Zlínského kraje. Kontaktoval také ministerstvo zdravotnictví. Podle Karly Kubíkové z tamního odboru komunikace s veřejností má však ministerstvo v tomto případě svázané ruce.

„Situace, popsaná v dopise, je dle našeho názoru opravdu závažná,“ připustila sice Kubíková. Ministerstvo zdravotnictví však podle ní může zasahovat přímo jen do činnosti Fakultních nemocnic a dalších zařízení, které samo zřizuje.

Vsetínská nemocnice mezi ně nepatří. „Od roku 2002 byla zdravotnická zařízení v krajích převedena pod krajské úřady. Ty je mají řádně spravovat a také kontrolovat úroveň péče, jenž se v těchto zařízeních poskytuje pacientům,“ doplnila Kubíková.

Neohlášená kontrola ukáže...

Pracovníci krajského úřadu se ale podle všeho nespokojenou reakcí návštěvníka vsetínské LDN zabývat budou.

„Podnět jsme obdrželi a vyšetřujeme ho jako stížnost. Žádáme vyjádření ředitele nemocnice a plánujeme i namátkovou kontrolu přímo na oddělení LDN,“ potvrdila Valašskému deníku mluvčí hejtmanství Gabriela Sýkorová Dvorníková. Podle jejích slov totiž pouze neohlášená kontrola potvrdí nebo vyvrátí informace obsažené ve stížnosti Petra Polácha.

... ve Vsetíně se inspekce nebojí

Vedení vsetínské nemocnice se případných i neohlášených kontrol neobává.

„Nemáme s tím problém. V podstatě všechny kontroly kvality péče, které se v nemocnici dělají, jsou svým způsobem namátkové. Náš zakladatel nás klidně může kontrolovat,“ uvedl ředitel nemocnice ve Vsetíně Martin Metelka. Připomněl, že vedení nemocnice se stížnostmi Petra Polácha samo zabývalo. Dokonce jej ředitel Metelka zval k osobnímu jednání.

„Dodneška se mi ale neozval,“ řekl Metelka. Petr Polách své připomínky opíral mimo jiné o osobní zkušenost. „Celkem často navštěvujeme příbuzného ve zmíněné léčebně dlouhodobě nemocných. Z pra­ videlných návštěv uvedené oddělení hodnotím jako katastrofické a modlím se,abych tu jednou neskončil,“ napsal v kritickém dopise Polách. Poukázal také na nedostatek plenek či toaletního papíru i osobní zkušenost s nefunkčními toaletami. V neposlední řadě zpochybnil, že by certifikát kvality, který nemocnice v nedávné době obhájila, odpovídal skutečnému stavu.

Vedení nemocnice se již v minulém týdnu proti stížnosti ohradilo a tvrzení stěžovatele označilo za urážlivé. Za pravdu dalo pisateli jen v jediném bodě. Tím byly právě nefunkční toalety.

„Pavilon LDN se stavěl v osmdesátých letech minulého století. Současným potřebám již nevyhovuje. To se týká i sociálního zařízení, které je značně poruchové. Může se tedy stát, že je některé mimo provoz,“ netajila se náměstkyně pro odbornou péči Jaroslava Hrabicová. Porucha je však podle ní vždy řádně hlášena a dle možností údržby opravena.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?