Interupcí v Česku ubývá, jak se rozšiřuje nabídka antikoncepce

17. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Interupcí v Česku trvale ubývá, jak se rozšiřuje nabídka antikoncepce. V roce 1965, kdy se objevila v zemi první pilulka, jich bylo 72 tisíc. Nyní volí ženy z více než 50 antikoncepčních prostředků a počet potratů kromě těch, které se dělají ze zdravotních důvodů, klesl na přibližně 20 tisíc...


PRAHA - Uvedla to gynekoložka z Prahy 4 Eva Mazánková-Outlá.

Zdůraznila, že antikoncepce výrazně usnadňuje plánování rodičovství. Na celém světě užívá hormonální antikoncepci 100 milionů žen. Ročně jich ale milion i s pilulkou otěhotní, téměř vždy je to však podle lékařky způsobeno chybou v užívání.

Vývoj se proto podle ní zaměřuje na metody, které omezují riziko chyb. Některým ženám působí obtíže vzít pilulku denně a ještě k tomu ve stejnou hodinu. Mohou si tedy na kůži nalepit antikoncepční náplast, která se mění jednou za týden, nebo si

nechat voperovat pod kůži tyčinku, která je ochrání po tři roky.

Bezpečné je i tělísko. Pro jednorázovou ochranu dobře poslouží speciální pěny a globule, které se před stykem zavedou do pochvy.

Doktorce Mazánkové-Outlé se osvědčilo zeptat se každé nové pacientky, co by dělala, kdyby otěhotněla. „Pokud řekne, že by šla na interrupci, pak ji už ze spárů nepustím a snažím se s ní domluvit na nějaké formě bezpečné hormonální antikoncepce,“ řekla. Nabídka je tak široká, že se vždy s pacientkou domluví.

Osvěta a dlouhodobé úsilí lékařů nese podle gynekologa Zdeňka Tesaře z Prahy 1 výsledky: v roce 1997 užívalo hormonální antikoncepci 24 procent Češek v plodném věku, rok nato 27 procenta v roce 1999 již 30 procent. V současnosti bere podle odhadu hormonální antikoncepci polovina Češek v plodném věku. Pilulky se prosadily zejména u mladých žen.

Jejich oblibu nesnížilo ani to, že si je ženy platí, zatímco v počátcích jim je hradily zdravotní pojišťovny. V současnosti některé na pilulky přispívají. Ostatní formy si ženy platí nadále samy: například za sadu náplastí na tři měsíce dají tisícovku,

což ale je podle Tesaře stále levnější než nechtěné těhotenství.

„V některých rodinách je zakořeněn odpor k hormonální antikoncepci - ženy ji dříve neužívaly, protože nebyla. A tak se potrat stával formou antikoncepce,“ řekl lékař a dodal, že sám má pacientku, která pilulky nechce a jednou za rok či dva přijde na potrat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?