Investice do jihočeských nemocnic za pět let činily 2,74 mld Kč

9. 9. 2013 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Investice do osmi jihočeských nemocnic v posledních pěti letech činily 2,74 miliardy korun. Nejvíce peněz šlo do českobudějovické nemocnice. Investice do největšího krajského zdravotnického zařízení dosáhly od roku 2008 více než miliardu korun. ČTK o tom informoval Radek Šíma z oddělení informací a styku s veřejností kanceláře jihočeského hejtmana.


„Přes destruktivní politiku dnes už minulých dvou vlád se podařilo udržet jihočeské nemocnice v dobré kondici. Navzdory škrtům v úhradové vyhlášce ministerstva zdravotnictví, které při stejných výkonech připravily jihočeské nemocnice o zhruba 350 milionů korun, hospodaří naše nemocnice beze ztrát. Vytvořený zisk je pak reinvestován zpět do rozvoje jednotlivých zdravotnických zařízení,“ uvedl hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Jihočeský kraj je stoprocentním akcionářem nemocnic.

V českobudějovické nemocnici mířily peníze do kardiocentra, traumacentra, onkocentra, perinatologického centra a dalších pracovišť. Například modernizace budovy a technického vybavení traumacentra stála přibližně 180 milionů korun. Dalších přibližně 70 milionů korun směřovalo do vybudování nového katetrizačního traktu Kardiocentra v pavilonu C. Zhruba 85 procent všech prostředků bylo hrazeno z evropských dotačních zdrojů.

Investice do dalších nemocnic už byly většinou výrazně nižší. Přesto šlo například v případě Tábora o téměř 680 milionů korun.

Investice do jihočeských nemocnic od roku 2008 (v mil. Kč):

● Č. Budějovice 1087

●Tábor 679,9

●Písek 275,5

●Strakonice 244,5

●J. Hradec 153,9

●Č. Krumlov 140,9

●Prachatice 133,9

●Dačice 22,1

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?