Investice za miliardu – kraj opraví nemocnici v Náchodě

16. 2. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V březnu roku 2015 by měla být hotova zásadní rekonstrukce nemocnice v Náchodě. S pracemi by se mělo začít letos na podzim. Královéhradecký kraj si na stavbu vezme úvěr a využije také evropské dotace.Náchod – Mluví se o ní hodně dlouho,už více než deset let. Výrazná rekonstrukce nemocnice v Náchodě však začne až letos. Plán vedení Královéhradeckého kraje je jasný: za měsíc proběhne výběrové řízení, v září by mělo být vystaveno stavební povolení a krátce poté by se mělo začít s opravou zařízení.


„Nemocnice je opravdu v žalostném stavu,“ připouští Lubomír Franc, hejtman kraje. „Pro nás to je naprosto zásadní investice.“

Opravdu, cena se bude pohybovat hodně vysoko, celkem by se měla vyšplhat až na jednu miliardu korun. Zčásti půjdou na zaplacení sumy dotace od Evropské unie – ty by měly být ve výši 350 až 400 milionů. K tomu si kraj vezme úvěr ve výši zhruba 600 milionů.

„Nepočítáme ale, že z úvěru vyčerpáme všechny prostředky. Letos začneme evropskými penězi a máme připraveno sedmdesát milionů z našich zdrojů. V dalších letech budeme brát z přebytků, aby bylo za úvěrování co nejmenší,“ plánuje hejtman.

První část: operační sály

Rekonstrukce začne klíčovou částí, centrálními operačními sály, které se z horní části areálu přesunou do spodní. Ty současné již nejdou rekonstruovat. Změna by měla přinést zisk, nemocnice po přesunu ušetří na provozu 7 milionů korun ročně.

Poté přijdou na řadu lůžkový pavilon pro chirurgické obory, výměníková stanice, základní technologické jádro areálu, silnice…

„Práce budou probíhat za plného provozu, bude to logisticky velmi náročné, protože v nemocnici bude velký pohyb techniky, stavbařů, pacientů i personálu,“ uvědomuje si Jana Třešňáková, krajská radní odpovědná za oblast zdravotnictví.

Jak dlouho by takto ztížená situace měla trvat? „Jsem optimista,“ tvrdí Lubomír Franc. Podle plánů by mělo být hotovo v březnu 2015, hejtman však doufá v urychlení opravy.

Po první a zásadní části rekonstrukce přijde finální etapa (mnohem jednodušší), po které bude nemocnice sídlit jen v dnešní spodní části areálu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?