Investovat do lidí je třeba

18. 2. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Loni poprvé od roku 1998 klesly reálné příjmy zdravotníků a v našem resortu byl nárůst platů nejnižší z celé ČR. Hodinová mzda lékaře zůstává pouhých 144 korun. Zároveň jsou porušovány směrnice EU, když pohotovostní služby nejsou celé placeny jako práce," píše v komentáři předseda LOK - SLČ Milan Kubek...


Loni poprvé od roku 1998 klesly reálné příjmy zdravotníků a v našem resortu byl nárůst platů nejnižší z celé ČR. Hodinová mzda lékaře zůstává pouhých 144 korun.

Zároveň jsou porušovány směrnice EU, když pohotovostní služby nejsou celé placeny jako práce.

Lékaři drží pohotovost o víkendech a po nocích za 68 Kč na hodinu, a aby si vydělali dvojnásobek průměrné mzdy, musí odpracovat každý měsíc 250 hodin.

Osobní náklady tvoří pouhých 43 % výdajů českých nemocnic oproti 65 - 75 % ve vyspělých evropských zemích. Kvalifikované práce si naše společnost neumí vážit, a proto jsme chudí. Utrácíme miliardy za léky a přístroje, které vyrobili jinde, a zavíráme oči před skutečností, že do ciziny prchají vzdělaní lidé, bez jejichž znalostí i ty nejdražší přístroje zůstávají pouhou hromadou šrotu.

Na platy pro lékaře a zdravotní sestry údajně nejsou peníze. V loňském roce nemocnice dokonce snížily mzdové náklady o 0,6 %.

Za léky naproti tomu zaplatily o 2 % více a útrata za zdravotnický materiál byla vyšší dokonce o procent jedenáct.

S ministryní Emmerovou se nám podařilo prosadit rozumný způsob financování nemocnic, který umožňuje zvýšit platy zaměstnanců až o 15 %.

Pokud nemocnice provede alespoň 90 % loňských výkonů, obdrží 103 % loňské úhrady. Díky tomu nemocnice získají o 2,5 miliardy korun více a další 2 miliardy mohou ušetřit na lécích a zdravotnickém materiálu.

Paušální systém financování umožňuje šetřit, avšak žádná vyhláška nemůže úspory nařídit.

Záleží na zřizovatelích, jak si managementy nemocnic dokáží ohlídat. Letos zvýšila vláda tarifní platy zaměstnanců veřejného sektoru o pouhá čtyři procenta, tedy téměř jen o míru inflace.

Vyšší příjmy o 4 % si vynutili pouze učitelé a dalších 15 % dostali policisté s hasiči.

LOK požaduje také pro zdravotnické pracovníky další navýšení platů, a to o umírněných 8 %.

Na takovou úpravu mezd budou mít nemocnice, jejichž hospodářská situace je mimochodem nejlepší za uplynulých pět let, peněz dostatek.

Lékaři si při své odpovědnosti zvýšení platu o 2500 Kč jistě zaslouží a na přidání 1500 Kč měsíčně mají za svoji dřinu morální nárok i zdravotní sestry.

V nemocnicích, které kraje změnily v obchodní společnosti, vydělávají dnes lékaři o 11 % a zdravotní sestry dokonce o 19 % méně.

Nižší mzdy za srovnatelně kvalitní a odpovědnou práci jsou vůči zdravotníkům těchto nemocnic nespravedlivé, protože všechny nemocnice budou letos financovány stejně, bylo by zachování této mzdové diskrepance nemravností.

Jestli jsou hejtmani slušní lidé, pak s touto diskriminací skoncují. Ministerská vyhláška totiž odstraňuje nespravedlivé smlouvy, kterými dosud zdravotní pojišťovny zvýhodňovaly jedny nemocnice vůči druhým.

Je dobře, že ministryně Emmerová podporuje naše požadavky na rozumné zvyšování platů. Nejenom zdravotníci, ale i pacienti by jí měli držet palce, aby ve vládě uspěla.

Nechceme vyhrožovat stávkou, jen důrazně upozorňujeme na pokles kvality zdravotní péče zapříčiněný odchodem kvalifikovaných pracovníků do zahraničí.

A důvodem, proč lékaři odcházejí, jsou peníze, a proto je zde také nic jiného než vyšší příjmy neudrží.

Pokud nechceme, aby nás léčili jen Slováci a Ukrajinci, pak nesmíme lít peníze do betonu a vyhazovat léky do popelnic, musíme začít investovat do lidí.

Milan Kubek, Právo

autor je předseda LOK-SLČ

REAKCE ČLENÁŘŮ Zdraví.Euro.cz

Uživatel: katla@seznam.cz

Je to boj s vetrnymi mlyny, celospolecensky by se mela zcerejnit hodinova mzda lekare a srovnani s jinimi profesemi - autobazary, PCodbornici … a at si kazdy zvazi zda by jeho operater, doktor pres srdicko nebo rakovinu nemel mit u sve hodiny jinou cifru, takhle se jen pretahujeme mezi sebou a vedenim ( a to nejsou dobraci ..) a vysledek je v nedohlednu.

Kazdopadne drzim palec, ale jsem pro stavku celorepublikovou tohoto typu a nestydet se o tom mluvi nahlas proste to proprat dyt se leta nic nemeni. T

krishnasapkota@hotmail.com

S panem predsedou uplne souhlasim.Nezvysujeme-li plat zdravotniku,tak hrozi urcite masovy odchod zdravotniku do zeme EU,i kdyz ne ted ale jiste v budoucnu a pece o pacienty nebude tak kvalitni jako nyni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?