Irákem se šíří cholera, postižena jsou města kolem Eufratu

24. 9. 2015 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
V Iráku se šíří cholera, nakazilo se jí 121 lidí. Jde o druhý případ šíření této nakažlivé choroby v Iráku od roku 2012. Nemoc se šíří ve městech a vesnicích ležících na březích řeky Eufrat.

První případy byly minulý týden hlášeny v Abú Ghrajbu, který leží 25 kilometrů západně od Bagdádu. Zemřeli tam čtyři lidé. Nejvíce dalších případů připadá na provincii Babylón, která je jižně od metropole.
Cholera se šíří kontaminovanou vodou a jídlem a není-li včas léčena, zemře nemocný na dehydrataci a selhání ledvin. V roce 2012 cholera postihla irácký Kurdistán, kde se nakazilo 300 lidí.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví tvrdí, že příčinou nynějších případů cholery je velmi nízký stav hladiny Eufratu, z nějž lidé čerpají vodu nejen k zalévání, ale také k pití. Při záplavách se prý na některých místech dostala odpadní voda do studní.

Dalším důvodem šíření bakterií může být mimořádné horko. V létě teploty v Iráku dosahovaly 50 stupňů Celsia. Mluvčí ujistil, že nemocným nehrozí nebezpečí, jestliže se s léčbou začne v prvních 48 hodinách od nákazy.

Irácká infrastruktura potřebuje naléhavě opravy, kanalizace je velmi stará. V Iráku váznou mnohé služby, což je příčinou protestů občanů. K nejtíživějším patří přerušování dodávek elektřiny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?