Írán oceněn za pomoc narkomanům v boji proti šíření AIDS

28. 4. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Účastníci týdenní mezinárodní konference o AIDS v Liverpoolu vyslechli příspěvek, z něhož vyplývá, že konzervativní Írán může posloužit jako příklad v boji proti šíření AIDS mezi narkomany.


Íránu se prý podařilo zorganizovat substituční léčbu, při níž se využívá metadon, a také program, díky němuž osoby závislé na heroinu dostávají čisté injekční jehly. Informovala o tom agentura AP.

Jako tranzitní území pro opium z Afghánistánu má Írán velkou komunitu narkomanů závislých na heroinu. Praktikuje přísnou politiku proti závislým osobám a mnohé za drogové delikty trestá smrtí.

Tamním lékařům se ale před deseti lety podařilo přesvědčit vládnoucí duchovní, že se Írán bude potýkat s epidemií AIDS, jestliže se země nepokusí pomoci narkomanům zbavit se závislosti.

Duchovní pak vydali náboženské edikty, které zaručují beztrestnost těm narkomanům, kteří vyhledají pomoc. S těmi se pak začalo nakládat jako s pacienty, a ne jako se zločinci.

První metadonové kliniky byly založeny ve věznicích, kde je užívání drog časté. Později bylo založeno mimo věznice dalších 200 těchto zařízení a vzniklo také 1000 soukromých klinik. Navíc mají narkomani ve věznicích možnost získat čisté jehly.

Metadon je opiát, ale nevyvolává stavy euforie jako heroin a potlačuje abstinenční příznaky. Nepodává se nitrožilně jehlou, do těla se dostává po vypití.

Na konferenci v Liverpoolu zaznělo, že metadon nebo čisté jehly nemají k dispozici věznění narkomani ani v tak vyspělých zemích jako Austrálie, Kanada nebo USA.

„Írán je z určitého hlediska modelem pro celý svět. Nikdo by nepomyslel, že se tam budou věnovat službám pro závislé osoby,“ řekla odbornice na problematiku šíření HIV Susie McLeanová.

I když se tak zřejmě podařilo šíření HIV zpomalit, počet nakažených v Íránu roste. Podle odhadů tamního ministerstva zdravotnictví bylo v roce 2008 v téměř sedmdesátimilionovém Íránu 70.000 až 100.000 nakažených.

Ačkoli země dobře zvládá situaci v komunitě narkomanů, nedělá téměř nic pro další ohrožené skupiny - homosexuály a prostitutky. Homosexualita, nevěra a prostituce jsou v zemi ilegální, prezident Mahmúd Ahmadínežád tvrdí, že v Íránu homosexuálové nejsou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?