Irská komise šetří možné "nadužívání" terapie elektrošokem

20. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nově založená Mental Health Commission (MHC) tím reagovala na zprávy, podle kterých někteří irští psychiatři podrobují své psychicky nemocné terapii elektrošokem osmkrát častěji, než ostatní lékaři...


V Irsku vyšetřuje oficiální výbor expertů, proč někteří psychiatři výrazně častěji využívají léčení elektrošoky než jejich kolegové. Nově založená Mental Health Commission (MHC) tím reagovala na zprávy, podle kterých někteří irští psychiatři podrobují své psychicky nemocné terapii elektrošokem osmkrát častěji, než ostatní lékaři.

Jak prohlásil předseda MHC Dr. John Owens, je elektrošoková terapie dodnes „jednou z nejspornějších“ a u pacientů obávanou terapií. Proto musí být „naléhavě objasněno, proč existují tak velké rozdíly při provádění této léčebné metody“. Podle dublinského ministerstva zdravotnictví se na irských psychiatriích počty elektrošokové terapie v posledních letech soustavně snižovaly.

Oficiální čísla uvádí, že v roce 2001 bylo provedeno 767 těchto zákroků. MHC má podle Dr. Owense v úmyslu v následujících měsících obeslat psychiatry, kteří elektrošokovou terapii provádějí obzvláště často. Pozorovatelé počítají s tím, že komise dá podnět k vypracování závazných protokolů elektrošokové terapie nebo Good-Practice-Guide (GPG).

Dr. M. Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?