Iscare kvůli povodním zamrazuje embrya, odběry vajíček jinde

4. 6. 2013 7:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Holešovické centrum Iscare Lighthouse odkládá kvůli povodňové situaci operace. Ženy na odběr vajíček předává jinam. Embrya připravená k použití se zmrazují. ČTK to řekl ředitel centra primář Jaroslav Hulvert. Centrum je v záplavové zóně nedaleko Vltavy, která rychle stoupá.


Nemocnice Na Františku, která je přímo na nábřeží Vltavy, evakuovala v neděli 79 pacientů. Při dalším stoupání hladiny napustí do kotelny čistou vodu, přetlak zamezí zaplavení vltavskou vodou.

Iscare má podle Hulverta záložní zdroj elektřiny, takže laboratoř může v minimálním režimu fungovat a embrya zmrazit. „Pacientky, které jsou na dnešek objednané na odběr vajíček, jsme museli odeslat do spolupracujících center, kde ještě dnes odběr podstoupí,“ řekl ředitel.

Náměstek ředitele nemocnice Na Františku Vladimír Juřina ČTK řekl, že v neděli zvládli evakuaci pacientů za dvě hodiny 15 minut. Čekají nyní na rozhodnutí povodňového štábu a na vývoj situace. Vltava by měla kulminovat včera mezi 14:00 až 15:00.

Při stoupající hladině by se podle Juřiny mohly provalit spodní vody do kanalizačních potrubí, kde by zpětné klapky tlak nemusely vydržet. „Jsme připraveni, máme natažené hadice, údržba trvale kontroluje stav klapek,“ řekl Juřina. Kotelna by se na ochranu nemocnice zaplavila zhruba do výše půl metru, kam vystoupala vltavská voda při povodních v roce 2002.

Pacienty z Františku přijaly ostatní pražské nemocnice. Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Petra Pekařová ČTK řekla, že převzali 15 pacientů. „Sledujeme vývoj situace, evakuace z našich objektů v blízkosti Vltavy zatím nutná není,“ dodala mluvčí.

Centrum se věnuje vedle asistované reprodukce také léčbě obezity, tzv. bariatrické medicíně, jeho součástí je i klinika plastické chirurgie. „Tím, že nejde elektřina a dům je v záplavové zóně, musíme i tyto plánované operace rušit,“ shrnul ředitel. Pracovníci centra nyní obtelefonovávají objednané pacienty a domlouvají s nimi změnu termínu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?