IT firmy kritizují veřejnou soutěž na elektronické zdravotnictví

12. 10. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Firmy z oboru informačních technologií a elektronických komunikací napadly dnes veřejnou soutěž na návrh elektronického zdravotnictví pro Česko, kterou téměř před měsícem vypsalo ministerstvo zdravotnictví.


Ve stanovisku zaslaném ČTK uvedly, že v zadání veřejné soutěže je značné množství nejasností. Firmy s kritikou vystoupily krátce před vypršením termínu pro podání návrhu, který je 17. října. Ministerstvo kritiku odmítlo.

Ministerstvo zdravotnictví chce v soutěži získat model, který umožní sdílet lékařům, zdravotním pojišťovnám i pacientům údaje o léčbě. Cílem je zlepšit péči, ale také ušetřit. Úřad vybere nejlepší návrh, ale počítá i s využitím ostatních. Do konce roku vypíše tendr na nový systém, na jehož pořízení chce dát do 400 milionů korun, které mohly by být z evropských fondů.

K budování elektronického zdravotnictví přistoupilo ministerstvo poté, co Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vypověděla smlouvu na elektronické zdravotní knížky a další služby společnosti IZIP. Při vzniku IZIP se přitom plánovalo, že se systém rozšíří pro všechny zdravotní pojišťovny.

Podle firem obsahuje zadání veřejné soutěže značné množství nejasností, chyb, skrytých rizik a zavádějících požadavků. Mimo jiné prý není jasné, zda se zavedení elektronického zdravotnictví bude opírat o solidní manažerské a odborné zázemí bez politických tlaků.

Na společném stanovisku firem se podílely ICT Unie a České národní fórum pro eHealth, podpořily je i přední osobnosti české medicíny Jan Pirk, Štěpán Svačina a Tomáš Zima.

Postoj firem označil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň za překvapivý, rozhodně však ne konstruktivní. „Chápeme, že mohou podléhat obavám, protože výběrové řízení nezakládá nárok pro vítěze na to, že v budoucnu bude dodavatelem dalších konkrétních součástí tohoto řešení,“ řekl Sršeň ČTK. Na dodavatele jednotlivých součástí systému budou vypisována dílčí otevřená výběrová řízení, přihlásit se může kdokoli.

Firmy kritizují i to, že má být vytvořen elektronický převodní můstek, který bude vyměňované informace převádět do systému užívaného příjemcem. Ministerstvo totiž chce využít existující systémy a nalézt možnost, jak dosud odlišná technická řešení propojit. Tím by bylo možno využít dat, která už v systému jsou, a nebudovat nové centrální úložiště.

Součástí návrhu soutěže je i licenční smlouva, kterou uchazeč převádí na ministerstvo veškerá práva na svá řešení. Ministerstvo tak chce zajistit, aby nemohly nastat spory o vlastnictví projektu jako v případě VZP a IZIP.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?