Itálie si u soudu EU stěžuje na přesun lékové agentury po brexitu

1. 2. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Soudní dvůr Evropské unie obdržel stížnost na rozhodnutí, na jehož základě se Evropská léková agentura (EMA) v souvislosti s brexitem přesune z Londýna do Amsterodamu. Informovala o tom agentura ANSA.


Severoitalské město Milán bylo vedle nizozemské metropole favoritem při loňském rozhodování o novém sídle agentury. Eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis v reakci na italskou snahu zvrátit rozhodnutí uvedl, že přesun agentury do Amsterodamu je hotová věc.

Soudní dvůr Evropské unie včera na twitteru oznámil, že obdržel dvě odvolání proti rozhodnutí o přesunu agentury EMA do Nizozemska. Jednu podala italská vláda, druhou město Milán.

Amsterodam na konci loňského listopadu získal sídlo EMA na základě losu. Nizozemská metropole i severoitalský Milán totiž po třetím kole hlasování členských zemí EU obdržely stejný počet hlasů. Patem tajná volba skončila proto, že se Slovensko hlasování zdrželo. Bratislava, která byla považována za jednoho z favoritů, totiž ze soutěže o sídlo EMA vypadla překvapivě už v prvním kole.

Italský ministr financí Pier Carlo Padoan vyjádřil pochyby, zda je Amsterodam na přesun sídla EMA připraven. „Milán je absolutně připravený,“ uvedl. V pondělí nizozemský ministr zdravotnictví Bruno Bruins oznámil, že zhruba 900 zaměstnanců agentury se z Londýna přesune v Amsterodamu do provizorních kanceláří a to do doby, než se podaří dokončit zcela novou budovu agentury. Hotová by měla být až v listopadu příštího roku.

„Rada o věci rozhodla,“ konstatoval v reakci na snahu Itálie zvrátit přesun lékové agentury do Nizozemska eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Andriukaitis. Naznačil, že celá akce by mohla souviset s nadcházejícími parlamentními volbami v Itálii.

Z Británie se kvůli jejímu plánovanému odchodu z Evropské unie bude stěhovat kromě Evropské lékové agentury také Evropský orgán pro bankovnictví (EBA). O jeho sídlo usilovala mimo jiné Praha, získala jej ale nakonec Paříž. Fakt, že se obě agentury z Londýna přesunou do západní Evropy, se loni setkal s kritikou zemí ze střední a východní části unie.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?