Ivan Hoffman: Zatažení pacientů

8. 2. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora se rozhodla sbírat podpisy pod petici kritizující kroky ministerstva zdravotnictví. To se ovšem na ministerstvu setkalo s nelibostí. Není prý seriózní zatahovat pacienty do sporu lékařů s ministerstvem.


DENÍK IVANA HOFFMANA

Dáse ale říct, že lékaři zneužijí svého postavení, když nabídnou k podpisu petici „Chceme kvalitní zdravotnictví“?

Není to tak, že lékař pacientovi nabízí spojenectví proti těm, co kvalitu zdravotnictví snižují a ohrožují?Anení nakonec na pacientovi, aby posoudil, jestli je důvod protestovat?

Česká lékařská komora považuje zdravotnictví za podfinancované, kritizuje předražené léky, zhoršující se dostupnost zdravotní péče, ale i úhradovou vyhlášku a politiku zdravotních pojišťoven. Vesměs jde o polemiku věcnou, takže odbýt lékaře tím, že politikaří, neobstojí.

Rovněž jim nelze podsouvat, že přicházejí s peticí, kterou sledují jen vlastní zájem, protože zjevně lobbují i za své pacienty. Akonečně se nedá říct, že lékaři pacienta straší, neboť postupná proměna veřejného zdravotnictví na byznys se zdravím oprávněně vzbuzuje obavy.

Zdravotnictví je jedním z řady problémů, do kterých je občan zatažen zcela logicky. Jde přece o naše zdraví.

Starost ministerstva, abychom nebyli neseriózně zataženi do něčeho, co se nás týká, je pak zbytečná i proto, že není dne, abychom nebyli do něčeho zataženi vlezlou reklamou, nejrůznějšími aktivisty, dealery, sektáři, ideology, náboráři, obchodníky…

Ministerstvo zdravotnictví ať se o nás zbytečně nebojí, jsme vůči zatahování trénovaní a odolní. Podpisy pod peticí, žádající kvalitní zdravotnictví, může pan ministr Heger klidně brát jako seriózní zájem občanů o kvalitní zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?