Ivančické nemocnici hrozí pokuta

13. 3. 2009 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedna strana si od zavedení regulačních poplatků slibovala prázdnější čekárny a zkvalitnění lékařské péče, druzí je odsuzovali jako asociální. A nepřestává se o nich mluvit ani poté, co vedení krajů zavedlo jejich proplácení pomocí darovacích smluv...


Způsob, kterým Jihomoravský kraj od února proplácí pacientům regulační poplatky v krajských nemocnicích, narazil na první problém. Pojišťovna Metal - Aliance během únorových kontrol v nemocnicích objevila chyby ve výkazech nemocnice v Ivančicích. Informovala o tom Mladá Fronta Dnes. Nemocnici hrozí pokuta padesát tisíc korun. Jihomoravský hejtman Michal Hašek, který proplácení poplatků krajem prosadil, zůstává klidný.

„Nemyslím si, že pojišťovna najde v Nemocnici Ivančice nějaký problém,“ komentoval Hašek postup pojišťovny, která už s nemocnicí zahájila správní řízení.

Vedení ivančické nemocnice nyní čeká na vyjádření právníků. „Podle pojišťovny Metal - Aliance porušujeme zákon o zdravotním pojištění. Podle vedení kraje je vše v pořádku. Momentálně tedy čekáme na výsledky správního řízení, které bychom měli obdržet do čtrnácti dnů,“ uvedl ředitel Nemocnice Ivančice Jaromír Hrubeš.

Konkrétní důvody pro vyšetřování pojišťovny Metal - Aliance mluvčí Zuzana Brávníková nesdělila. Uvedla pouze, že Nemocnici Ivančice společně s dalšími nemocnicemi kontrolovali na základě zákona o veřejném zdravotním pojištění.

„Zajímali jsme se o způsob vykazování zdravotní péče a kvůli našim zjištěním jsme s nemocnicí zahájili správní řízení. Kontrolu uděláme znovu,“ doplnila Brávníková s tím, že si pojišťovna od nemocnice vyžádala všechny podklady potřebné ke správnímu procesu.

Nemocnice všechny požadované výkazy poskytla, ovšem jednomu požadavku nevyhověla. Odmítla pro účely kontroly odevzdat jmenný seznam pacientů, kteří se rozhodli podepsat darovací smlouvu a regulační poplatek si od kraje nechat proplatit.

„Seznam pacientů jsem pojišťovně nedal už z toho prostého důvodu, že k takovému kroku nemám oprávnění. Seznam lidí pouze spravuji,“ vysvětlil ředitel Hrubeš.

Jeho krok chválí jihomoravský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý. „Myslím si, že na informace tohoto typu nemá pojišťovna právo,“ zdůvodnil. Ryšavý rovněž upozornil, že kraj záležitost předá soudu, pokud právníci pojišťovny Metal - Aliance pochybení ivančické nemocnice prokáží.

Hejtman Hašek dodává, že ministerstvo zdravotnictví mohlo prošetřování zmanipulovat. „Řízení je teprve na začátku, nechci tedy zatím nic radikálně komentovat. Až nás pojišťovna seznámí s výsledky, budu připraven se k nim vyjádřit nejen jako jihomoravský hejtman, ale také jako právník,“ zakončil Michal Hašek.

Kraj proplácí regulační poplatky v sedmi krajských nemocnicích a v Léčebně dlouhodobě nemocných Letovice.

Jiří, M. Špičák, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?