IX. sympozium AGEL se zaměřilo na choroby stárnoucí populace

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

Civilizační choroby a nemoci třetího věku se staly hlavním tématem jedné z největších odborných akcí pořádaných v Olomouckém kraji – IX. sympozia AGEL. Na konferenci, jež se uskutečnila 1. a 2. října v hotelu NH Collection Olomouc Congress, přijelo více než 500 odborníků z řad lékařů, sester i dalších zdravotnických profesí.




IX. sympozium AGEL se konalo pod záštitou předsedy dozorčí rady společnosti AGEL Ing. Tomáše Chrenka, Ph. D.

Aktuální problematika

Téměř pětina české populace je starší 65 let a průměrný věk se neustále zvyšuje. Vzhledem k nezdravému životnímu stylu však trápí nejrůznější potíže i mladší generace. Civilizační choroby se tak staly jedním z nejaktuálnějších témat, která trápí současnou populaci. Mezi nejčastější příčiny nemocnosti v České republice patří choroby oběhové soustavy, které jen v Olomouckém kraji ročně zabijí přes 1500 lidí. „Vysoce aktuální problematika, která byla vybrána jako hlavní téma sympozia, odráží zájem skupiny AGEL o onemocnění, jež významně zhoršují kvalitu života současné populace. Preventivní opatření u civilizačních chorob i jejich následná léčba vyžadují komplexní přístup k pacientovi, a proto i jednotlivé přednášky byly vědeckou radou vybírány napříč obory medicíny, aby pokryly co nejširší oblast této problematiky,“ uvedl předseda představenstva společnosti AGEL MUDr. Ján Dudra, Ph. D., MPH.

Špičky české medicíny

Důležitým fenoménem dnešní společnosti se stalo také stárnutí, proto se v odborném programu konference objevilo rovněž několik přednášek zaměřených na problematiku geriatrie. „Stáří je často spojeno s atypickým obrazem a průběhem chorob, které vyžadují důkladný přístup lékaře. Zvláštností chorob třetího věku je, že se u nemocného vyskytuje zpravid la hned několik závažných diagnóz současně,“ vysvětlil vedoucí organizačního výboru prof. MUDr. David Stejskal, Ph. D., MBA, Eurchem.
Na sympoziu aktivně přednášely desítky zdravotníků, mezi nimi i špičky české medicíny jako například ortoped prof. MUDr. Pavel Dungl, DrSc., kardiolog prof. MUDr. Michael Aschermann, DrSc., F. E. S. C., nebo psychiatr prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc. „Samotná účast těchto lékařských osobností garantuje vysokou odbornost a kvalitu sympozia,“ doplnil MUDr. Stejskal s tím, že akce se každoročně zúčastňují nejen zaměstnanci nemocnic a institucí patřících do skupiny AGEL, ale také lékaři z regionu a v neposlední řadě také pregraduální či postgraduální studenti lékařských a přírodovědeckých fakult.
Již podruhé byla na sympoziu vyhlášena soutěž o nejlepší e-poster zdravotníků do věku 35 let. Letošní vítězkou se stala MUDr. Zuzana Lőrinczová z Nemocnice Košice-Šaca, která si během společenského večera převzala i šek v hodnotě 10 tisíc korun jako podporu další účasti na vědeckých kongresech.

Profesor Pavel Dungl
Prof. Pavel Dungl a místopředseda představenstva společnosti AGEL MUDr. Milan Leckéši předávají šek Zuzaně Lörinczové.
Předseda představenstva AGEL MUDr. Ján Dudra

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?