IZIP chce za zbytek akcií téměř půl miliardy, VZP nesouhlasí

27. 3. 2013 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupce švýcarské firma eHI eHealth International, která vlastní 49 procent akcií společnosti IZIP provozující elektronické zdravotní knížky požaduje za svůj podíl 452 milionů korun. Správní rada VZP však již před časem posvětila nákup akcií pouze za nominální cenu, která v tomto objemu činí přibližně 1,7 milionu.


Podle deníku Insider měl informaci o nabídce předat v pondělí správní radě VZP šéf pojišťovny Zdeněk Kabátek, což ČTK potvrdil ředitel odboru komunikace VZP Vlastimil Sršeň. VZP vlastní 51 procent akcií, koupí by se stala jediným vlastníkem společnosti IZIP. Nabízená cena je však pro radu nepřijatelná.

Portál VZP i bez IZIP

Částka, kterou požaduje zástupce minoritního akcionáře, švýcarské firmy eHI eHealth International, vychází z expertního posudku, že hodnota firmy je 923,5 milionu, z nich 49 procent činí 452 milionů.

VZP v posledních deseti letech vložila do zpochybňovaného projektu internetových knížek téměř dvě miliardy korun. V současnosti platí firmě IZIP měsíčně šest milionů za provoz portálu, který potřebuje ke komunikaci s lékaři a pacienty.

Vedení pojišťovny podle deníku řeší v současné době také ten problém, že švýcarský advokát Thomas Ladner, který zastupuje firmu eHI eHealth International, přestal reagovat na žádosti o další jednání. VZP chystá nyní dopis, v němž chce právníka vyzvat k jednání.

Podle člena správní rady a prvního náměstka ministra zdravotnictví Marka Ženíška má ředitel Kabátek nabídnout menšinovému vlastníkovi odkup akcií za nominální hodnotu 1,7 milionu. Pokud menšinový vlastník nabídku nepřijme, je Kabátek pověřen udělat vše pro to, aby si VZP zajistila provoz portálu vlastními silami a spolupráci s IZIP zcela ukončila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?