IZIP nic nedělá bez vědomí VZP

11. 10. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
S nefalšovaným údivem jsem v minulém čísle zaregistrovala komentář Martina Čabana „Pojišťovna, která vyhrožuje sama sobě“, v němž autor líčí Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) jako nemocnou instituci, s níž si společnost IZIP dělá, co chce v duchu „absurdní frašky“ či dokonce „války gangů“.


Komentář Martina Čabana najdete ZDE.

Nesouhlasím s autorovým názorem o fatálních selháních managementu pojišťovny motivovaných politickým pozadím, ale o tom s ním diskutovat nebudu.

Musím však reagovat na tvrzení, že by VZP měla mít majoritu v představenstvu a dalších orgánech IZIP. Skutečnost je taková, že nikoliv by ji mít měla, ona ji má.

Já, jako předsedkyně představenstva IZIP, a. s., jsem byla nominována za VZP, místopředseda představenstva IZIP MUDr. Jiří Bek rovněž, což lze v praxi názorně doložit třeba i tím, že úřaduje přímo v sídle VZP.

Kde vzal autor jistotu, že představenstvo IZIP nekoná, co má? Ptal se nás na to někdy? Nikoliv. Místo toho opakuje nepravdy z článku nedávno publikovaného na serveru lidovky.cz, v němž autorka Veronika Rodriguez fabuluje, že IZIP pohrozil VZP prodejem či předáním zdravotních dat klientů jiné pojišťovně.

A autor komentáře Martin Čaban jde ještě dál do světa absurdit, když píše (zřejmě v podivné nadsázce), že by IZIP byl schopen prodat i 6 milionů pojištěnců VZP do otroctví, kdyby mohl. Opět spekulace, fabulace, výmysl a holý nesmysl.

Realita je však zcela jiná. IZIP striktně dodržuje zákon č. 101/2000 Sb. O ochraně osobních údajů a nakládá se zdravotními i osobními údaji klientů zcela v duchu tohoto zákona. Čtrnáct měsíců trvající audit dospěl k závěru, že získávání i zpracovávání osobních údajů probíhá ve společnosti IZIP na výbornou.

Je proto vyloučeno, že by IZIP, jenž věnuje maximální míru pozornosti ochraně dat klientů, postupoval v naprostém rozporu se zákonem a data nabízel dalším subjektům. V tomto duchu jsme oslovili i redakci lidovek.cz, která naše stanovisko zveřejnila.

Jak je však vidět, fámy si žijí vlastním životem, zní to totiž atraktivněji než realita, která je taková, že IZIP po majetkovém vstupu VZP prochází transparentním procesem, otevřeně komunikuje s médii i klienty, a rozhodně nic nedělá – a to podtrhuji – bez vědomí VZP.

Ing. Jitka Kotková, MBA., předsedkyně představenstva spol. IZIP, a. s.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?