IZIP se opět rozjíždí, náboráři přemlouvají lidi na ulicích

5. 3. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Projekt internetové zdravotní knížky se po dvou letech stagnace znovu rozjíždí. Společnost IZIP chce získat letos 800.000 nových klientů. Náboráři oslovují lidi na ulici a nabízejí jim, že pokud jsou u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), mohou si zadarmo uložit data o svém zdraví na internet.


Společnost za druhé pololetí loňska získala v intenzivním náboru 250.000 klientů. Náboráři zastavují lidi na ulicích a vysvětlují jim výhody projektu, ukazuje se ale, že někteří z nich podávají mylné informace.

„Náborář mi tvrdil, že internetové knížky budou pro klienty VZP povinné,“ uvedla například pro ČTK jedna z klientek VZP. Náborář ji oslovil na Václavském náměstí a chtěl po ní i její osobní údaje, což odmítla.

Data na ulici nikomu nedávejte

Podle mluvčího Tomáše Staňka si společnost IZIP nedělá nábor sama, má na to nasmlouvané firmy. „Jsou domluvena striktní pravidla, která při náboru musejí náboráři dodržet. Jsme přesvědčeni, že internetová knížka je dobrá věc, ale vnucovat ji nikomu nemohou,“ zdůraznil.

Staněk varoval občany před poskytováním osobních údajů komukoli na ulici. Od náboráře by si měli vyžádat průkaz, kde je kromě jména i přidělený kód, nápis IZIP, elektronická zdravotní knížka a na zadní straně u symbolu VZP upozornění, že nositel je oprávněn nabízet přihlášky do systému IZIP a poskytovat o něm informace.

Projekt ožívá díky EU

Projekt IZIP odstartoval před osmi lety, rychlý rozjezd zbrzdily aféry kolem možného úniku peněz veřejného zdravotního pojištění na konta politiků ODS.

VZP dala na internetové knížky několik stovek milionů korun. S elektronizací zdravotnictví, kterou podporuje EU, se projekt znovu oživil. S obdobou IZIP, takzvanou Kartou života, nyní vstoupila na trh Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.

Více jak 1,3 milionu klinetů

„V systému IZIP získává výhodu každý. Zdravotní pojišťovny realizují výraznou finanční úsporu, lékaři rychleji stanoví diagnózu a pacientovi se dostane kvalitnější a často i včasnější léčby, zkrátí se například čekací doba na operaci,“ vyjmenovával výhody Jiří Pašek, ředitel společnosti IZIP.

Elektronickou zdravotní knížku aktuálně využívá více než 1 330 000 klientů, přičemž do systému IZIP se zapojilo již přes 12 000 lékařů a téměř 7 000 zdravotnických zařízení, z toho 66 nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?