IZIP škodí eZdraví

10. 10. 2011 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Současné divadlo kolem IZIP může mít horší dopady než miliardu vyhozenou z okna.


Stínový ministr zdravotnictví David Rath připomíná příslovečného klučinu, který neustále křičí „Hoří!“, jen aby na sebe strhl pozornost. Když po čase skutečně hoří, nikdo už mu nevěří a nebere ho vážně.

V případě Rathova křiku kolem projektu IZIP a jeho elektronických zdravotních knížek by však bylo dobré naslouchat. Projekt i stejnojmennou firmu provázejí kontroverze od samého počátku, ovšem to, co se kolem ní děje nyní, už začíná zapáchat až příliš.

Proč to nefunguje?

Těžko říci, jestli jde zrovna o „tunel“, jak říká David Rath, nebo o „ušlechtilý tunel“, jak ve vzácné shodě s Rathem tvrdí bývalý politik Miroslav Macek.

Pravdou ovšem je, že jde o projekt, který za uplynulou dekádu přišel na miliardu, VZP jej přijala bez výběrového řízení (prý šlo o technologický unikát) a své klienty lákal agresivním pouličním marketingem na falešná tvrzení, že elektronická zdravotní knížka bude tak jako tak brzy povinná, což byl nesmysl tehdy stejně jako dnes.

Také těmto metodám IZIP vděčí za to, že se může chlubit na první pohled ohromujícími čísly (2,5 milionu klientů, 20 tisíc lékařů, 8600 zdravotnických zařízení). Nicméně funkčnost celého systému je trvale zpochybňována, a to nejen zavilými kritiky Rathova typu.

Když pro nic jiného, tak proto, že je nastaven způsobem, který vyžaduje stoprocentní účast lékařů a jejich dodatečnou aktivitu, aby dokázal poskytnout stoprocentní, tedy skutečně spolehlivou informaci. Proto nefunguje.

Výhrůžka arbitráží

To všechno se o IZIP ví už dlouho. Horší je, že když se teď ministerstvo zdravotnictví začalo v rámci hledání úspor o projekt zajímat, najednou zjistilo, že europoslanci ODS a dosavadní majitelé IZIP Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký předali své akcie neznámé, pár týdnů staré švýcarské firmě, v jejímž čele stojí muž figurující v 36 dalších firmách.

Není třeba připomínat, že majetková struktura švýcarské firmy je neprůhledná, a lze se domnívat, že v ní opět, tentokrát skrytě, figurují Cabrnoch s Ouzkým. Jinak by se dalo těžko vysvětlit, že své akcie odevzdali této společnosti zadarmo.

VZP se nyní obává, že v případě zastavení projektu IZIP Česku hrozí arbitráž. Sice není jasné, kde by švýcarská firma prokazovala zmařenou investici, když akcie získala zadarmo, ale výhrůžka arbitráží v české kotlině prostě funguje.

Tristní podívaná

Aby absurdních příhod kolem IZIP nebylo málo, dozvídáme se od VZP, že analyzuje efektivitu IZIP v pilotních projektech ve dvou krajích. Po deseti letech provozu, s více než dvěma miliony klientů a po miliardovém výdaji konečně přišel čas na pilotní projekt ve dvou krajích? S vážnou tváří? Pak se slovům o tunelu nikdo soudný nemůže divit.

Nejhorší na tom však je, že tristní divadlo kolem megalomanského projektu IZIP může velmi snadno zdiskreditovat celou elektronizaci zdravotnictví a eHealth vůbec. Vždyť i ta stínová švýcarská firma bez telefonu, faxu a webových stránek se drze jmenuje eHI eHealth International, přestože její jedinou oficiální činností je držení a přeprodej majetku.

Právě toto, nikoli miliarda vyhozená z okna, může být největší škodou, kterou celá kauza kolem IZIP způsobí. To, co před deseti lety vstupovalo do zdravotnictví jako technologická novinka, může zastavit rozvoj eHealth na několik let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?