IZIP vyzvala komisi k prošetření ministerského posudku, prý lže

18. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost IZIP vyzvala sněmovní vyšetřovací komisi, která se zabývá hospodařením Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), aby prověřila posudek ministerstva zdravotnictví na projekt jejích internetových zdravotních knížek. Podle vedení firmy je materiál lživý a Rathův úřad se jím snaží poslance ovlivnit...


Praha - Novinářům to dnes řekl výkonný ředitel společnosti IZIP Tomáš Mládek. Ministerský posudek označil za neslušný hanopis.

Ministerstvo podle Mládka ve svém posudku uvedlo nižší počty klientů v systému. Údajně také mimo jiné napsalo, že údaje pacientů nejsou dostatečně chráněny a přístupová hesla do systému získávají lidé jen v obyčejné obálce poštou. Náklady na program by navíc mohly být zhruba desetkrát nižší. VZP do projektu od roku 2001 vložila asi 300 milionů korun. Expert na elektronické zdravotnictví Karl Stroetmann z německé společnosti, která pro Evropskou komisi podobné projekty posuzuje, již dříve řekl, že tato cena je v porovnání se zahraničními programy směšná.

Podle Mládka ministerstvo materiálem členy komise oklamalo. Věří, že firmě dají za pravdu a podniknou „právní kroky“, uvedl Mládek. „Pokud tak komise neučiní, budeme nuceni - protože víme, že se tady děje něco špatného - přistoupit k právním krokům,“ řekl. Dodal, že firma by se proti „poškozování společnosti“ bránila u soudu.

Ministr David Rath již dřív internetové knížky kritizoval. Dokládal na nich mimo jiné napojení VZP na ODS. Ve společnosti IZIP totiž figurovali nynější europoslanci za tuto stranu Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch. Podle Ratha by VZP již projekt IZIP platit neměla. VZP ve svém plánu hospodaření na letošek s nimi přitom počítala. Schválením dodatků k plánu, podle nichž by mimo jiné neměl být projekt již hrazen, podmiňuje Rath ukončení nucené správy ve VZP.

Mládek se v úterý snažil ministerský posudek vyvracet. „Jen poštovné 29 korun za dopis s heslem k elektronické knížce ukazuje, že projekt nelze pořídit za tuto cenu,“ opáčil. Hesla zasílá IZIP v podobných obálkách, v jakých lidé dostávají bankovní PIN kódy.

Podle firmy má zdravotní knížku 915.000 lidí. V systému je 8000 lékařů a 5000 nemocnic, ambulancí, lékáren a laboratoří. V knížce má pacient zapsány obtíže i užívané léky. Smí do ní nahlížet jen zdravotníci, kterým to umožní. VZP si od projektu slibuje úspory výdajů. Odpadnout by měla zbytečná vyšetření či plýtvání léčivy.

Příspěvky s názvem článku na který reagujete posílejte přes formulářZDE Pravidla diskuse najdete v prohlášení vydavatele.

I když se někteří lékaři do systému přihlásili, zatím ho podle svých slov nevyužívají. Je prý velmi pomalý, zápisy je zatěžují. Za každý zápis do internetové knížky jim firma IZIP platí pětikorunu. S hrazením zápisů počítala již Rathova předchůdkyně Milada Emmerová (ČSSD). Za zanesení údajů do elektronické knížky měl lékař dostat pět bodů. Výkon by mu pojišťovna proplatila. Za získání klienta a založení knížky dostává doktor od firmy 50 korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?