Izraelci se o chanuce nechtějí řídit radou ministra zdravotnictví

22. 12. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Izraelský ministr zdravotnictví Jaakov Licman rozladil Izraelce, když je nyní, v době příprav na svátek chanuka vyzval, aby se vyhnuli sladkým koblihám, jež ke svátku světel neodmyslitelně patří.


Letos začne chanuka o soumraku 24. prosince a potrvá do 1. ledna. Licman je sice příslušník politického náboženského bloku Jednotný judaismu tóry a ctí židovskou tradici, ale na druhé straně chce coby ministr zdravotnictví zavést zdravější životní styl. Snažil se kromě jiného odstranit ze škol prodej sladkých nápojů a vedl ostrou kampaň proti jídelnám McDonald's.

Když se ale dotkl koblih, narazil, uvedla agentura AP. „Vyzývám veřejnost, aby se vyhnula požívání koblih, protože obsahují mnoho tuků. Dnes je možné najít náhradu téměř za všechno, nemusíme své děti vykrmovat,“ prohlásil minulý týden.

Pro většinu Izraelců je pojídání koblih o chanuce stejně důležité jako zapalování svící na osmiramenném chanukovém svícnu. „Musí se to jíst, je to dobré, sladké, patří to k tomuto období. Nevěřím, že to Licman myslel vážně,“ řekl Gideon Haba, který koblihy prodává na tržišti v Jeruzalémě. Josef Lipsman si přišel koupit první letošní koblihu a je přesvědčen, že tato tradice není škodlivá, pokud se člověk nepřejídá. „Bílá mouka není moc zdravá, ale vždy jde o to, kolik zkonzumujete. Jednou za čas si můžete dopřát,“ řekl.

Chanuka je připomínkou události židovských dějin z 2. století před naším letopočtem. Židé se tehdy vzbouřili proti seleukovské monarchii. Když Antiochovi vojáci znesvětili jejich chrám, rozhodli se ho znovu vysvětit. Našli sice rituální olej jenom na jeden den, ale díky zázraku nakonec hořel osm dní. Proto se s tímto osmidenním svátkem pojí konzumace potravin připravovaných na oleji. Kromě koblih se smaží také bramborové placky. Koblihy jsou plněné marmeládou a hojně pocukrované. V současné době se nabízejí různé alternativy s čokoládovou polevou nebo různými příchutěmi. Stogramový kousek může obsahovat až 500 kalorií.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?