Izraelec vymyslel pomůcku, která postaví na nohy ochrnutého

6. 12. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Izraelský podnikatel Amit Goffer se zasloužil o vznik robotických dlah, které umožní chodit lidem upoutaným dosud na invalidní vozík.


Goffer je sám ochrnutý od dopravní nehody z roku 1997 a nechtěl se smířit s tím, že jeho příštím osudem musí být výhradně vozík. Napsala o tom agentura AP.

Jeho robotická pomůcka je vybavena senzory a motorky, které pacientovi umožní postavit se, chodit a dokonce i vyjít do schodů. Goffer založil společnost Argo Medical Technologies, která jeho nápad uvádí na trh.

Pomůcka zvaná ReWalk už byla klinicky vyzkoušena v Izraeli a v USA a od ledna by se měla začít prodávat rehabilitačním pracovištím celého světa.

Osoby s ochrnutýma nohama se díky těmto dlahám budou moci pohybovat vestoje a rovnováhu budou udržovat s pomocí berlí. Pomůcka váží 16 kilogramů a navléká se na oděv. Je připevněna na nohy a patří k ní senzory a klouby poháněné motorky.

Reaguje na nejjemnější pohyby horní části těla a jakékoli změny v rovnováze těla. K tělu jsou přichyceny v pase i na ramenou. Invalida na zádech nese batůžek s počítačem a nabíjecí baterií s životností 3,5 hodiny. Za chodu pomůcka jemně klape podobně jako hrdina filmu RoboCop.

„Je to zařízení, které funguje jedině ve spojení s člověkem,“ řekl operační ředitel firmy Argo Oren Tamari. Pomůcka za 100.000 dolarů (1,8 milionu korun) nositeli podle tvůrců ušetří mnoho problémů, s nimiž se potýkají vozíčkáři. Například potíže s močovým měchýřem i trávicím, oběhovým a kardiovaskulárním systémem.

ReWalk přichází na trh spolu s dalšími podobnými pomůckami. Kalifornská firma Tibion například vyvinula bionickou nohu, která má znovu naučit chodit pacienty po mrtvici. Islandská Ossur zase nabízí protézy kolenou, díky nimž mohou znovu chodit lidi s amputovanými končetinami.

Autor pomůcky ReWalk je paralyzován od krku dolů, takže sám svou novinku nemůže použít, protože nedokáže uchopit podpůrné berle. Jeho společnost ale pracuje na verzi použitelné pro lidi se všemi paralyzovanými končetinami.

Invalidé, kteří ReWalk vyzkoušeli, si novinku chválí. „Vždy, když v tom jdu, mám pocit, že pečuji o své tělo. Je to, jako kdybych jel s autem do dílny. Cítím se skvěle,“ řekl Radi Kaiuf, který je ochrnut od své vojenské služby v roce 1988 a který patřil k osobám, které novinku testovaly.

„Mám tříletou dceru a když mne poprvé viděla na nohou, několik minut nic neříkala a pak prohlásila: 'Tati, ty jsi velký.' Cítil jsem se výborně, jako kdybych se vznášel,“ sdělil Kaiuf.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?