Izraelský soud povolil euthanasii na nepsanou žádost

14. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Telavivský soud včera povolil, aby nevyléčitelně nemocný 71letý muž byl na žádost své ženy odpojen od přístrojů, které ho uměle udržují při životě. Tento rozsudek nemá v Izraeli precedens, protože dosud se zde euthanasie praktikovala pouze na písemnou žádost nemocného...


JERUZALÉM - Telavivský soud včera povolil, aby nevyléčitelně nemocný 71letý muž byl odpojen od přístrojů, které ho uměle udržují při životě. Informovala o tom agentura EFE s tím, že o povolení zažádala jeho manželka.

Tento rozsudek nemá v Izraeli precedens, protože dosud se zde euthanasie praktikovala pouze na žádost nemocného, ovšem pokud byla žádost vznesena písemně respektive zaznamenaná v závěti.

Muž, jehož totožnost nebyla zveřejněna, je již sedm měsíců v kómatu od té doby, co po srdeční mrtvici upadl do hlubokého bezvědomí.

Podle soudce Ura Gorena případ, v němž lidská bytost nezměrně trpí, nastoluje alternativu mezi zásadou posvátnosti života a technologickým procesem, jenž umožňuje udržovat ho při životě umělou formou. „Soud byl vyzván, aby se vyjádřil v bolestné a těžké záležitosti, která přesahuje úzké právní zřetele,“ zdůraznil.

V roce 2001 pacient utrpěl zranění při automobilové nehodě a požádal tehdy, aby mu lékařská péče poskytnuta nebyla, napsal deník Maariv. Vyhověno mu ale nebylo.

O rok později měl blíže nespecifikovanou nehodu při koupání v bazénu a i tehdy požádal, aby ho v případě, že se to bude opakovat, už nezachraňovali. Nikdy však své přání nestvrdil písemně.

Soudce nicméně dal státnímu zástupci dva dny na podání případného odvolání, pokud dospěje k názoru, že rozsudek odporuje zákonům.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?