Já nic, já chirurg

13. 7. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Když v jedné nemocnici na Brněnsku předloni operovali pacientku, zdálo se, že bude mít po problémech. Neměla. Nikdo si totiž nevšiml, že jí v břiše zůstala dlouhá ocelová špachtle. Když si žena při pooperačních kontrolách opakovaně stěžovala na bolesti, řešil to operatér utišujícími léky.


Až po několika měsících se rozhodl zkusit počítačovou tomografii, která důvod bolesti odhalila.

Kdo někdy zažil podobnou anabázi, kdy mu v nemocnici něco opravovali v břiše, ví, že to není nic příjemného. Ono to totiž po operaci bolí, i když mu v břiše nic nezapomenou. Jen rozříznuté břicho je tak silný zásah do organizmu, že se rána ozývá sama o sobě, natož při nějakém pohybu. A chodit měsíce s nástrojem v břiše, to muselo být hrozné.

Kdo očekával, že soud potrestá za ublížení na zdraví z nedbalosti operatéra, který nástroj v břiše zapomněl, zmýlil se. Potrestána nebyla ani instrumentářka, která měla za úkol všechny nástroje po operaci přepočítat. Prý to udělala podle předpisů, jen se u toho spletla.

Jinak ale dopadly další dvě sestry. Vedoucí centrální sterilizace, která si nevšimla, že špachtle chybí, podle soudkyně pochybila. Měla nástroje překontrolovat a chybu zjistit, čímž prý mohla bolest pacientky zkrátit o více než sto dní. Bohužel jsme se nedověděli, jak to měla udělat.

Jak měla zjistit, kde špachtle skončila. Měla jít zkoumat břicha všech operovaných a hledat, v kterém ji kdo zapomněl? Měla prohledat odpadkové koše, kam ji někdo mohl vyhodit? Měla vzít v úvahu, že ji někdo mohl záměrně odcizit? Byla uznána vinou, ale trest jí byl prominut.

Nejhůře ze všech dopadla staniční sestra, která si jako jediná ze všech zúčastněných všimla, že špachtle chybí. Prohledala operační sály i centrální sterilizaci, a když ji nikde nenašla, vzala novou a soubor nástrojů doplnila na požadovaný stav. Dostala měsíc vězení s roční podmínkou a jako jediná tak byla potrestána.

Jak by to asi dopadlo, kdyby chybu někdo objevil? Pacientka v té době zřejmě ležela na jednotce intenzivní péče a kdyby se zjistilo, že je špachtle právě v ní, museli by ji znovu otevřít. A to by se potom zdůvodnilo jak? Zase by za to operatér nemohl a zametlo by se to pod koberec? Asi ano.

Znalec: Občas se to stane

Podle soudního znalce „nástroj operatéři v těle občas zapomenou“, takže vlastně o nic nejde. Operatér nic neporušil, neboť podle svědků břicho před zašitím prohlédl, jak měl. „Břišní dutina je nepřehledná. Kdybych věděl, že nástroj chybí, tak tělo prohledám,“ uvedl.

Ano, břišní dutina je nepřehledná. Proto také takové operace dělají lidé, kteří na to mají. Kteří na to vystudovali příslušnou vysokou školu, mají potřebnou atestaci a praktické zkušenosti. A kteří se nezříkají odpovědnosti za svoji práci. Není to tak dávno, kdy lékaři dávali hromadně výpovědi, požadovali několikanásobek průměrného platu a vyhrožovali, že odejdou do zahraničí, kde si víc vydělají.

Člověk by očekával, že když mají o sobě tak vysoké mínění, budou také odvádět vysoce kvalitní práci. Jak je ale vidět, když dojde na konkrétní případ, odbude se to konstatováním, že se to může stát každému. Takhle se ale dá odbýt jakékoli pochybení.

Vyjádření soudního znalce je ale pochopitelné. Nelze očekávat, že by lékař lékaře potopil. Hození viny na staniční sestru vypadá poněkud tragikomicky. Podle soudu pacientce ublížila na zdraví, přestože u operace vůbec nebyla. Je to, jako kdyby obvinili vrátného za to, že nechal pacientku vynést z nemocnice chirurgický nástroj, ukrytý v břiše.

Autor je publicista

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?