Jak dál? Dumá kraj o nemocnici

20. 11. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Budoucnost Karlovarské krajské nemocnice (KKN) je stále nejasná. Radní Karlovarského kraje dosud nerozhodli, jak budou po vyčlenění a pronájmu sokolovské nemocnice ze současné akciové společnosti KKN fungovat chebská a karlovarská nemocnice.


Jisté je zatím jenom to, že nově zvolení představitelé Chebu s pronájmem chebské nemocnice nesouhlasí. „Snad všichni zastupitelé se shodli, že provoz chebské nemocnice je pro ně prioritní, a zdravotníci a lékaři se na její pronájem dívají s nelibostí,“ uvedl nový starosta Chebu Pavel Vanoušek (ČSSD). O budoucnost karlovarské nemocnice se bude zajímat také karlovarský primátor Petr Kulhánek (K20). „Nejde sice o majetek města, ale nemocnice je důležitá pro karlovarské občany. Předpokládám, že vedení kraje bude magistrát o dalším vývoji informovat,“ uvedl.

Podle hejtmana Josefa Novotného (ČSSD) připadají v úvahu tři varianty. „Buď budou pronajaty obě nemocnice jako celek, nebo každá zvlášť. Nebo se nic dít nebude a karlovarská a chebská nemocnice zůstanou v jedné krajské akciové společnosti,“ uvedl. Podle Václava Larvy, krajského radního pro zdravotnictví (ČSSD), není zatím vůbec nic rozhodnuto. Dodal, že situaci v obou zařízeních konzultoval s chebskými lékaři. Jednali jak o ponechání stávajícího stavu, tak o možnosti pronájmu.

„Nespěcháme, vše je třeba důkladně zvážit. Jak ale chceme postupovat dál, to si musíme stanovit v dohledné době.

„Je třeba dát perspektivu lidem, tedy pacientům, a také zdravotníkům signál o budoucnosti nemocnic, mezi jiným i kvůli jejich finanční stabilitě,“ vysvětlil radní. O pronájem chebské a karlovarské nemocnice má zájem společnost Progres Medical, Bohemia Medical a Agel. „O žádném pronájmu ani společnosti, která by si nemocnice pronajala, rozhodnuto není. To mimo jiné závisí na množině poptávky. Nemůžeme se tvářit, že nabídky neexistují. Situaci nám navíc komplikuje ekonomická krize a výzva Lékařského odborového klubu,“ dodal Larva.

Ten dospěl k závěru, že zdravotníkům a lékařům není jasný rozdíl mezi manažerským vedením nemocnice a pronájmem.

„Nevědí, co taková smlouva obsahuje. Neznají ekonomické faktory, garance, rozvojové plány a investiční možnosti. Proto máme v plánu setkání s lékaři, primáři a vrchními sestrami karlovarské i chebské nemocnice, kde by jim potenciální pronájemce všechny problémy vysvětlil. Znovu ale zdůrazňuji, že nikdo není vybrán a o pronájmu není rozhodnuto,“ dodal radní Larva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?