Jak dlouho budeme ještě utíkat z porodnic?

7. 11. 2007 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Případ maminky, která byla eskortována policií zpět do hořovické porodnice poté, co se krátce po úspěšném porodu rozhodla odejít s miminkem domů, neodhalil jen řadu osobních selhání, ale ilustruje i systémové problémy českého porodnictví. Oznamování zdánlivě "uprchlých" rodiček na policii není výjimkou...


Nejprve dovolte osobní svědectví. Také na mou partnerku údajně podala pražská porodnice Na Bulovce policejní oznámení z důvodu útěku ze zařízení. Nešlo přitom o odchod několik hodin po porodu, ale 48 hodin poté. Jenže směrnice porodnice stanovují nutnost zůstat v jejich péči 72 hodin.

Všichni vyšetřující lékaři se shodovali na tom, že stav rodičky i dítěte je zcela v pořádku. Když jsme požadovali podepsání reversu, že odcházíme na vlastní žádost, zazněly dvě námitky: na něco takového „nemají formulář“ a pan primář si to ze zásady nepřeje.

Trochu jako z absurdního dramatu. Zákon sice omezuje svobodu občana v otázce nakládání s novorozencem, ale jakkoliv je tento zákon vágní, jeho obecný princip je jasný: rodič má právo opustit porodnické zařízení, pokud dítě není v bezprostředním ohrožení života. Nic takového nehrozilo ani v našem a patrně ani v hořovickém případě. Alespoň máme pěknou památku: zdravotní průkaz miminka počmáraný od lékařů výkřiky ÚTĚK jako dárek na rozloučenou.

Jde ale o víc.

Problémy jsou početné

Problém první: Zdravotnictví a porodnictví s ním patří k organizacím s nesmírně rigidní strukturou, jen velmi neochotně přijímající nové podněty. Vyhledat porodnici s přívětivějším, liberálnějším přístupem se stává dobrodružstvím a nalézt místo v některé z oněch dvou či třech šťastnou náhodou. Na důkladné argumenty o potřebě přirozeného porodu pokud možno bez lékařských zásahů a v režii matky vedení porodnic příliš neslyší. Naopak, právě vedení Bulovky využilo v roce 2005 tragické zdravotní komplikace u jednoho porodu jako záminku k uzavření vlastního Centra alternativního porodu, které ze zatuhlé struktury instituce příliš vyčnívalo.

Problém druhý: Nejedná-li se o vyloženě rizikové těhotenství, je rodička zdravým člověkem, který se přijetím do porodnice mění nedobrovolně v pacienta se vším, co s tím souvisí. Ocitá se v nepřátelském prostředí vykachlíkovaných místností a v péči pomocného personálu, jehož kvality se nesmírně různí. S rodičkou je zacházeno spíše jako s předmětem či případem než jako s osobou, která prochází jedním z nejdůležitějších okamžiků v životě.

Boj o duši

Problém třetí: Očekávat po českých lékařích smysl pro duchovní dimenze péče je možná bláhový sen, ale českému zdravotnictví bohužel chybí i smysl pro psychologickou péči o pacienta. Co do odbornosti na tom jistě nejsou naši lékaři zle, ale s necitlivým, povýšeným přístupem se setkáme jak při ambulantním ošetření, tak i v porodnictví. Lékaři a sestry se chovají, jako kdyby psychologická stránka léčby vůbec neexistovala. Jako kdyby netvořila jeden z hlavních podílů na uzdravení.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED nebo ZDE.

Ivan Adamovič, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?