ČT 24: Jak lidé neplatí, chodí i s banalitami, stěžují si lékaři

27. 4. 2015 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí lékaři hlásí nárůst pacientů v ordinacích od ledna tohoto roku. Návštěvy jsou podle nich častější kvůli zrušení regulačních poplatků. Česká televize oslovila lékaře po celé republice. V průměru teď ošetřují asi o pětinu více lidí než minulý rok, z velké části prý jde o banální případy.


Ministr zdravotnictví trvá na tom, že konec poplatků byl správný krok, pravicová opozice ani ministr financí ale nesouhlasí.

Podle lékařů stoupl se zrušením regulačních poplatků počet pacientů v ordinacích velmi výrazně. „Od ledna je nárůst o 30 až 50 procent. Máme to zmapováno po celé republice. Někde je to 30 procent, někde je to i 70,“ tvrdí praktická lékařka z Prahy Irena Kudrnovská. „Lidé přijdou s jakoukoliv malou potíží, kterou během regulačních poplatků přecházeli a nepotřebovali nás,“ dodává.

Podle sítě soukromých ordinací se ale v lednu meziročně návštěvy zvedly o desetinu, v březnu dokonce o pětinu. Ministr zdravotnictví je přesto se změnou spokojený. „To byl krok, který zdravotní péči nelimituje jenom na ty, kteří si ji mohou finančně dovolit,“ říká šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD).

Celý článek najdete na serveru ČT 24 nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?