Jak mít zdravé nejen zuby, ale i dásně

2. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Způsob, jakým si většina z nás čistí zuby, nazývají někteří paradentologové zločinem proti chrupu, jiní ústním sebeukájením. Pokud totiž "šmrdláme" kartáčkem sem a tam, pouze v sobě živíme iluzi čištění zubů...


Při tom správné čistění je skutečně jedinou účinnou metodou nejen proti zubnímu kazu, ale i proti zánětu dásní, jejich krvácení a paradentóze. Zubních kazů stále přibývá a zánětem dásní trpí - díky špatné technice čistění zubů - asi 95 procent patnáctiletých. Většinu populace postihuje také krvácení dásní. Pokud není řádně léčené, přechází do chronického zánětu dásní a časem vznikne paradentóza (odborně parodontitida).

Neúčinné zázraky

Spousta lidí miluje zázraky. Proto jdou tak dobře na odbyt nejrůznější skvělé pasty, úžasné kartáčky a vodičky, které mají pomáhat na zanícené dásně a proti paradentóze. Háček je v tom, že žádná pasta, tvar kartáčku nebo vodička, nevyléčí samy o sobě zánět ani krvácení dásní, o paradentóze ani nemluvě. Přitom mnoho lidí ani neví, jaký kartáček a pasta jsou pro správné čištění zubů nejlepší. Netuší, že pokud jde pastu, je to prakticky jedno, protože fluoridy potřebné pro prevenci zubního kazu, obsahují téměř všechny. Nejlepší pasta je podle stomatologů ta, kterou si dvakrát denně naneseme na zubní kartáček. Velmi důležité je, abychom si po čištění nevyplachovali ústa. Pasta pak může v ústech působit déle a účinněji. Potvrdil to klinický výzkum. Vyplachovat si ústa, znamená skoro totéž, co vyhazovat zbytečně peníze za pastu. Na mezizubní prostory je potřeba používat dentální nit nebo speciální mezizubní kartáčky. Jak, to vám nejlépe může ukázat například dentální hygienistka. U kartáčku není třeba žádný speciální tvar nebo sestřih štětin (vláken). Úplně stačí obyčejný, s rovným sestřihem.

Sladké soboty

Kdo chce snížit riziko toho, že se mu zuby začnou kazit, by měl omezit sladké. Ve Švédsku před lety úspěšně zavedli systém sladkých sobot. Děti dostávaly sladkosti celý týden, ale sníst je mohly až v sobotu. Obvykle to zvládly hned po ránu, u televize. To, že sladkosti jedly pouze jediný den v týdnu a pak si zuby hned vyčistily, významně snížilo vznik kazu. Není totiž důležité, kolik sladkostí dítě spořádá, ale jak dlouho působí cukry, které se rozkládají, na zubní sklovinu. Proto bývá pro děti velmi nevhodné, když pomalu popíjejí kolové nápoje nebo slazené džusy, které kromě cukrů obsahují kyseliny. V ústech se okamžitě vytvoří výrazně kyselé prostředí, které narušuje zubní sklovinu. Kyselé nápoje je proto nejlepší pít brčkem nebo vždy určité množství najednou. To platí zejména pro osoby s citlivými krčky zubů. Neutralizaci kyselin v ústech můžeme urychlit tím, že se napijeme kvalitní pitné vody, mléka nebo minerálky (i když ty většinou bývají slabě kyselé). Pomáhá také žvýkačka (bez cukru), která podporuje slinění. Zuby bychom si měli čistit až po neutralizaci kyselin. To znamená nejdříve za 30 minut (platí to i pro kyselé ovoce). Ale nejhorší je, když malé děti pijí na noc slazené čaje. Tehdy u nich vzniknou poměrně rychle rozsáhlé zubní kazy, které dokáží úplně zničit dětský chrup.

Tajemství toho vědět jak

„Zázrak na zanícené dásně stejně jako na paradentózu neexistuje,“ zdůrazňuje i MUDr. Ladislav Korábek, CSc., vedoucí lékař parodontologie stomatologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Jediné, co skutečně pomáhá, je správná technika čištění zubů, která odstraní zubní mikrobiální povlak, tedy plak.“ Tahání kartáčku sem a tam, kterému stomatologové říkají horizontální metoda, doporučuje MUDr. Korábek jako vynikající způsob pro čištění bot, oken nebo karosérií. Ne na čištění zubů. Pro ty je nejlepší vibrační například Bassova metoda, kdy kartáček při drobných vibracích současně několikrát přitiskneme na zuby pod úhlem 45 ř (od korunky zubů směrem k dásni) a povolíme ho. Přitom odstraňujeme plak i z okolí zubu a zpoza dásní. Mikrobiální zubní povlak (odborníci mluví o biofilmu) je nutné odstraňovat proto, že některými svými produkty - kyselinami - rozpouští zubní sklovinu. Další produkty tohoto biofilmu (povlaku) jsou příčinou toho, proč se nám u krčku zubu začne dáseň ustupovat nebo proč se tam vytvářejí kapsy, ve kterých se usazuje další plak, a tím se zánět dásní stále prohlubuje.

Záludný plak i kámen

Bez plaku by nás netrápil zánět dásní a také by se nám na zubech nedělal zubní kámen. Ten vznikne tak, že se určité minerální látky ze slin vysrážejí a krystalizují právě v zubním plaku. Kámen může být dobře viditelný nebo na první pohled neviditelný, pokud se začne tvořit na krčku zubu pod dásní. Jeho ostré hrany dáseň chronicky dráždí a zhoršují stav zánětu, který pak může postupovat do hloubky až dojde k poškození lůžek zubů - paradentóze. Zuby se pak různě stáčejí, viklají a někdy i vypadávají. Pokud se zánětu chceme zbavit, nestačí jen správné čištění zubů. Je potřeba odstranit i zubní kámen. To by měl dobře umět každý stomatolog nebo paradentolog. Začínají to však dělat specialisté: zubní hygienistky. Pokud kámen odstraní a my si čistíme správně zuby, začne se nám stav dásní postupně zlepšovat.

Jaký kartáček je správný

* Neměl by mít ohnutá vlákna.

* Není dobré, když je tvrdý (měkká nebo střední tvrdost).

* Měl by mít hlavici velkou maximálně: 4 cm pro muže, 3-3,5 cm pro ženy a kolem 2 cm pro děti.

* Není vhodné ho používat déle než 6 až 8 týdnů (signálem jsou ohnutá vlákna).

* Po vyčištění zubů je ho třeba dobře vypláchnout tekoucí vodou a nechat přes noc oschnout.

* Neměl by ležet na poličce, ale stát v kelímku nebo upevněný v držátku.

Specialistky na internetu

Na to, aby vás naučili správně čistit zuby, nemá naprostá většina stomatologů čas. Této výuce se věnují zubní hygienistky. Jde o obor, který se u nás začal vyučovat na specializovaných středních školách teprve nedávno. Zatímco ve Švýcarsku budí nedůvěru stomatolog, který nezaměstnává zubní hygienistku, u nás je tato specialistka v zubní ordinaci podobnou vzácností jako bílý tygr v liberecké zoo. Člověk, který umí používat internet, najde kontakty na řadu z nich na internetové adrese: www.dhskola.cz. Také si může na různých hledačích (Google, Seznam, Quick, Atlas.) vyťukat heslo dentální hygienistka, měl by ho však dát do uvozovek.

Petr Veselý, Právo, 2.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?