Jak poléčit Šnajdra

12. 11. 2012 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Pučistická aféra skončila, pocit trapnosti ale nezmizel. Spíše kulminuje. Rozhodně se v této zemi nenajde nikdo, kdo by věřil Tluchořovým deklamacím o čistotě postojů k růstu daní, a že proto raději spolu se svými dvěma soudruhy ve zbrani skládají poslanecký mandát. Až ve dnech příštích se ukáže, za co ministr financí Kalousek podporu daňovému balíčku a církevním restitucím zobchodoval.


Kupříkladu už nyní se exposlanec Marek Šnajdr nechal v několika médiích slyšet, že se nehodlá vzdát postu předsedy správní rady jedné z nejmocnějších institucí v zemi, Všeobecné zdravotní pojišťovny. Do funkce byl přitom kooptován právě a jedině jako poslanec. Nicméně jak se pošuškává, na příštím zasedání by měl právě Šnajdr abdikovat na svoji funkci. Na základě osobního rozhodnutí.

A nemá to být rozhodně zadarmo. Spekuluje se, že by si rád sáhl na křeslo generálního ředitele, nebo by v něm aspoň rád viděl člověka sobě blízkého a dobře ovladatelného. O vliv rozhodně přijít nechce.
Pavel Horák koneckonců momentálně žádnou velkou municí ke své obraně nedisponuje, takže bude zřejmě obětován bez skrupulí.

Novým šéfem správní rady by se měl podle zvyklostí stát člověk blízký ministru zdravotnictví, jako to až do této vlády bylo zvykem. V úvahu přichází Hegerův náměstek Petr Nosek, který mechanismy v pojišťovně dobře zná z dob, kdy šéfoval její středočeské pobočce. A skloňuje se i jméno Heleny Rögnerové, kdysi ředitelky motolské fakultky a do voleb 2006 také senátorky, která se nyní živí jako poradkyně.

Ta by přicházela v úvahu asi v případě, že by se Hegerovi a jeho lidem podařilo prosadit Noska nebo třeba dalšího náměstka Marka Ženíška na pozici generála VZP. Jenže taková volba by rozhodně nešla pod nos ani Šnajdrovi, ani dalším modrým ptákům. Kandidátů proto může být víc. Mluví se třeba o bývalém modrém hejtmanovi Petru Zimmermannovi.

Nicméně dosavadní dohoda zní, že ministerstvo bude mít pod kontrolou minimálně správní radu, což dosud neplatilo.

Proto v současnosti více tlačí na management. V personální rošádě by totiž mělo o křeslo přijít celé vedení VZP, centrála by se měla ořezat a regiony by měly získat více pravomocí. Další jednání členů správní rady bude až koncem listopadu, na domluvení obchodů je tak dost času. Třeba si Šnajdr, jehož při posledním pokusu odmítli odvolávat z funkce předsedy i komunisté navzdory všem svým mediálním prohlášením, zvolí jinou lukrativní trafiku. Například v nějakém jiném supervlivném podniku se státní účastí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?