Jaké bude zdravotnictví 2017

15. 12. 2016 13:30
přidejte názor
Autor: Redakce

Palčivé problémy v systému zůstávají neřešené. Jedná se nejen o financování resortu, ale zejména o nedostatek zdravotníků, jejich vzdělávání a finanční ohodnocení. Shodla se na tom řada přednášejících na konferenci Zdravotnictví 2017. Akci každoročně pořádají Unie zaměstnavatelských svazů a divize Medical Services Mladé fronty.




Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček na konferenci Zdravotnictví 2017 uvedl, že nebere nedostatek zdravotníků v ČR na lehkou váhu a pro příští rok počítá s dalším navýšením tarifní složky platu, a to již potřetí v řadě. „Motivací pro zdravotníky je vedle zlepšení systému vzdělávání samozřejmě i platové ohodnocení. Toto není ve stadiu slibů, tato vláda navýšení realizovala opakovaně a ještě jednou jej provede k 1. 1. 2018, znovu o 10 procent, tudíž s předchozími dvěma navýšeními celkem o 30 procent. Jde o v minulosti nebývalý nárůst,“ uvedl ministr na konferenci.

Otázka vzdělávání

Jak ministr dále připomněl, do třetího čtení ve sněmovně přichází zákon o č. 95/2004, „o postgraduálním vzdělávání lékařů“, který by měl podle něj celý systém vzdělávání lékařů zjednodušit. Novinkou je v tomto ohledu také spolupráce resortu zdravotnictví s ministryní školství mládeže a tělovýchovy Kateřinou Valachovou na společné podpoře absolventů lékařských fakult. „Naší snahou je navýšit počty absolventů o 25 procent. Z informací jednotlivých fakult víme, že o studium je značný zájem a studentů je převis. Chceme tento fakt podpořit,“ řekl ministr.

Ke konci letošního roku předpokládá Svatopluk Němeček také ukončení projednávání zákona o vzdělávání sester, kde je pro novou „praktickou sestru“ navržen systém 4+1, tedy čtyři roky středoškolského a jeden rok vyššího odborného vzdělávání.

K podpoře vzdělávání zdravotníků se připojil také prezident Unie zaměstnavatelských svazů a Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký, který na konferenci oznámil zahájení kampaně pro zvýšení zájmu o studium na středních zdravotnických školách „Studuj zdrávku“. Kampaň by měla propagovat sesterskou profesi a ve výsledku tak do budoucna navýšit počet absolventů těchto škol. Jak prezident Horecký uvedl, ve zdravotnictví a sociálních službách je dlouhodobě silná poptávka po kvalitním zdravotnickém personálu. „Aktivní a motivovaní lidé si vždy dokážou najít pracovní uplatnění podle svých představ. Oborů a specializací je nepřeberné množství a celé odvětví představuje jistotu a stabilitu,“ doplnil.

Stabilita, či deficit?

Tématem, které je na konferenci Zdravotnictví každoročně diskutováno, je úhradový mechanismus pro platby za zdravotní péči pro příští rok. Tzv. úhradová vyhláška přinese v roce 2017 dalších 13 miliard korun navíc oproti roku předešlému. Celkové příjmy systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2017 ministerstvo odhaduje na 274,2 miliardy korun. „Úhradová vyhláška na rok 2017 je dalším krokem směrem k ekonomické stabilizaci zdravotnictví, což je pro mne dlouhodobou prioritou. Vyhláška finančně naplní vládní slib zvýšení platových tarifů zdravotnického personálu, vyšli jsme vstříc prakticky všem ostatním segmentům zdravotnictví,“ řekl ministr Němeček.

Jak ale na konferenci uvedl prezident Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) Ladislav Friedrich, pro rok 2017 bude podle něj vyhláška deficitní. „Kvůli vyhlášce bude v roce 2017 a zejména v červnu 2018 systém zdravotnictví deficitní. Očekávám, že v něm budou chybět 2 až 3 miliardy korun, navíc deficit ještě prohloubí 500 milionů na předpokládané snížení doplatků na léky a náklady 700 milionů korun vzniklé v souvislosti s nově vytvářeným seznamem zdravotních výkonů,“ sdělil prezident SZP Friedrich, který se přimlouvá za úplné zrušení úhradové vyhlášky; jako nástroj řízení výdajů zdravotnického systému je podle něj vyhláška nevhodná.

Stres, stárnutí a odchod

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula na konferenci zdůraznil, že zdravotníci jsou stále extrémně přetěžováni, nemají čas na rodinný život, objem jimi poskytované péče o druhé přesahuje jejich kapacity, a proto odcházejí do jiných oblastí. Zároveň uvedl, že je pro otevření otázky vyrovnání daňových odvodů v solidárním systému financování zdravotnictví. „Nejhorším plátcem v solidárním systému je stát. Otázku vyrovnání financování ze strany OSVČ, státu a zaměstnanců bude do budoucna nutné otevřít. Zároveň by bylo přínosné vrátit cenovou regulaci léků a zdravotnických prostředků do gesce ministerstva financí,“ domnívá se předseda Středula.

Situaci lékařů zhodnotil prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Jde o personální devastaci. Zajištění péče v přiměřeném čase a místě je v ČR možné pouze za soustavného porušování zákonů, zejména zákoníku práce. V březnu nemocnice hledaly tisíc lékařů. Pokud by dodržovaly zákony – zejména zákoník práce –, byla by poptávka po personálu ještě mnohem vyšší. Ročně odchází 400 lékařů, kteří také navíc stárnou, a pro mladé muže není studium medicíny atraktivní. České lékaře nahrazuje 2557 cizinců ze Slovenska, Ukrajiny a Ruska,“ řekl prezident Kubek s tím, že čeští zaměstnanci jsou uměle udržováni v chudobě a nízké mzdy znamenají nízké odvody.

Manažer ve zdravotnictví

Na konferenci Zdravotnictví 2017 byl vyhlášen Manažer roku ve zdravotnictví. Hodnotil se zejména přínos pro rozvoj daného zdravotnického zařízení či jiného řízeného úseku, finanční zdraví organizace, zlepšování bezpečnosti a kvality péče o pacienty nebo zavádění moderních přístupů a inovací v léčbě a zdravotní péči či úspěchy v akreditačních procesech.

Hodnoticí komise složená ze zástupců Unie zaměstnavatelských svazů, manažerů a odborníků z oblasti managementu ve zdravotnictví vybrala z předložených finalistů předsedu představenstva skupiny Agel MUDr. Jána Dudru, Ph. D., MPH. A to zejména s ohledem na jeho manažerské schopnosti, strategické myšlení, stabilitu, loajalitu, motivaci ostatních ke změně, schopnost získat a udržet dobrý tým. Doktor Dudra byl nominován kolegy ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje, kde vedle svého manažerského postu zvládá práci lékaře.

**

Ze zdravice předsedy vlády ČR Sobotky Dámy a pánové, vážení účastníci, jsem rád, že vás mohu touto formou pozdravit a popřát úspěch již třetímu ročníku konference Zdravotnictví. (…) Naše zdravotnictví má za sebou nelehkou fázi stagnace, jejíž důsledky odeznívají postupně teprve v současné době. Společnost ale nestojí a její vývoj přináší nové výzvy i pro zdravotnický systém. Demografické stárnutí s sebou nese potřebu důstojného zázemí pro seniory a seniorky ve specifických životních a zdravotních situacích. Technologické změny nám dávají možnost zrychlit a zefektivnit zdravotnický systém tak, aby nám umožňoval lépe chránit lidský život a zdraví. Tempo společnosti přirozeně proměňuje nároky na to, jak mají vypadat dostupné a kvalitní veřejné služby, zdravotnictví nevyjímaje. Jsem rád, že je Česká republika v současnosti v takové hospodářské situaci, kdy nemusí na lidském zdraví šetřit a může udělat něco pro to, aby veřejný systém zdravotnictví tyto výzvy zvládl. Moderní a kvalitní zdravotnický systém je podmínkou pro důstojný život nás všech. (…)

Ministr Svatopluk Němeček s prezidentem Unie zaměstnavatelských svazů Jiřím Horeckým na konferenci Zdravotnictví 2017

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?