Jaký bude Leoš Heger?

2. 7. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Myslím, že bude opět špatným ministrem zdravotnictví - je to opět lékař bez právního vzdělání, bez vzdělání v oblasti výkonu státní a veřejné správy, bez hlubší znalosti evropských předpisů.


A hlavně je na post ministra delegován politickou stranou, která hodlá dále šidit pacienty.

A prvních proklamací L. Hegera lze souhlasit jedině s tím, že čeští pacienti by neměli být výrazně více zatíženi placením (ale TOP usiluje o opak) a také s tím, že je třeba utlumovat činnost menších nemocnic.

Nelze však souhlasit se záměrem zavést standard a nadstandard mimo evropské právo.

Zmínka, že například pacient, který by si chtěl nechat léčit „banalitu“ ve fakultní nemocnici, by si prostě připlatil, mne leká, to v zemích EU neexistuje (tam by si připlatil maximálně tehdy, pokud by skutečnou banalitu chtěl vyřešit výlučně od přednosty kliniky a nebylo by to z medicín. důvodů nutné).

Radši zavřeme malé nekvalitní nemocničky, protože pokud je necháme finančně nasuchu a dělat ony tzv. banality, pak hodně pacientů skončí s komplikacemi právě v drahých fakult. nemocnicích (pokud ne rovnou v krematoriu).

Trvám na tom, že není možné, aby veřejnoprávní pojišťovny činily rozdíly mezi svými pojištěnci - chudším by proplatily jen tzv. standard a bohatším by nepřímo dopomohly k nadstandardu - sice by jakoby platily rovněž jen ten standard, jenže pod jednou střechou by pomáhaly za naše chudé peníze organizovat luxus… Místo aby se staraly o vysokou kvalitu pro všechny pojištěnce, jak vyplývá z mezinárod. úmluv.

Rovněž veřejné - městské, krajské, státní nemocnice nemohou pod jednou střechou dělat dvojí medicínu, nakupovat za veřej. peníze např. dvojí druh zdrav. materiálů, preferovat operace u bohatších platících pacientů apod. - v zahraničí by takové nemocnici byl odebrán statut veřejná, resp. tam se povolují jen zvláštní poplatky za lepší pokoj, za jinou stravu apod., ale neprovádí se dvojí druh nezbytné léčebné péče, vše, co je medicínsky nutné, je stejně kvalitní pro všechny, jak opět vyplývá z mezinárod. konvencí.

Takže počkám, až parlament schválí šílené zákony v nesouladu s konvencemi, pak budu radit pacientům, aby podali žalobu proti státu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?