Jana Hercogová - Komora nutí lékaře k výpovědím

18. 11. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři jsou na útěku ze země. Vře to i v jejich profesní organizaci, České lékařské komoře (ČLK). Před sjezdem, který má 19. až 21. listopadu v Praze zvolit nové vedení, se vyostřují pozice dvou kandidátů na prezidenta. Proti současnému šéfovi komory Milanu Kubkovi se postavila uznávaná dermatoveneroložka Jana Hercogová, která tvrdí, že současná ČLK je zpolitizovaná.


Co vám vadí na současném vedení komory?

Nelíbí se mi hlavně to, že komora teď nemá skoro žádné slovo. Není vůbec slyšena. Není brána jako seriózní partner v jednáních s ministerstvem a ani nikde jinde.

Čím to je?

Komoře nejvíc uškodilo, že je vnímaná jako politická organizace. Začalo to na počátku, kdy prezident komory inklinoval k té, či oné straně. A to je vždycky špatně.

Pravdou je, že dva prezidenti komory jsou už teď v politice: David Rath v ČSSD a Bohuslav Svoboda v ODS.

Přesně tak. Myslet si dnes, že komora je apolitická, je úplně iluzorní představa. Podle mě současný prezident dává jasně najevo své levicové názory. Jak na to pak asi bude reagovat vládnoucí garnitura, která je zase z té druhé strany?

Co konkrétně Milan Kubek dělá?

Teď třeba nutí lékaře, aby dávali výpověď. Nevím, jestli je úplně správné, aby komora, jejíž prvotní úloha je garance odborné kvality péče, měla bojovat za platy lékařů. Komora má stanovit adekvátní cenu práce lékaře a lékaře plně podpořit. Vyjednávání o platech je hlavní úloha a povinnost odborů. Jestliže jde teď prezident ČLK společně s Lékařským odborovým klubem na vyjednávání se sociálnědemokratickými hejtmany a tam se dojde ke společnému závěru, že do zdravotnictví má vláda dát víc peněz, protože jinak hrozí kolaps, považuji tuto aktivitu MUDr. Kubka hlavně za jeho předvolební aktivitu. Vyjednávat se má, ale musí se vyjednávat se všemi stranami s cílem, aby se došlo k nějakému konsensu.

Takže vám se nelíbí akce lékařů Děkujeme, odejděme?

Na jednu stranu to velmi silně chápu a vím, že v této zemi je problém s ohodnocením lékařů, a nechci to bagatelizovat.

Ale prostě si nemyslím, že je dnes ta správná doba podnikat takový nátlak. V době, kdy byl MUDr. Kubek předsedou LOK, byla u moci ČSSD, v čele ČLK byl jemu přátelsky nakloněný MUDr. Rath a hlavně ekonomika země tehdy rostla. Neboli to byla mimořádně příznivá konstelace něčeho pro lékaře dosáhnout. A toto období MUDr. Kubek naprosto a trestuhodně promarnil. Teď, v době tíživé ekonomické krize, hnát zoufalé lékaře na barikády, to mi připadne naprosto nestoudné.

Myslíte si, že čtyři tisícovky lékařů dají opravdu k 31. 12. výpověď?

Slyšela jsem to. Těžko říct. Myslím si, že nakonec se řada z nich zalekne a neudělá to. Ono to vypadá jako gesto, ale vždyť ti mladí lidé, kteří tady žijí, tu mají i nějaké závazky, kvůli kterým tady musí zůstat.

Část lékařů by prý z nemocnic mohla odejít do farmaceutických firem.

Víme všichni, že ta místa nejsou nafukovací. Nedovedu si představit, že by u nás bylo tolik volných míst.

A je o české lékaře opravdu v zahraničí tak velký zájem?

Měla jsem možnost přednedávnem mluvit s německým kolegou - lékařem. Ten mi řekl: „To samé máme v Německu už mnoho let. U nás odcházejí lékaři zase do Spojených států.“ Takže v Německu je nedostatek lékařů. Také jsem dostala nabídku za neskutečné peníze. Ale je to řešení?

Co byste mladým lékařům teď chtěla vzkázat?

Že naše komora potřebuje lepšího vyjednávače.

Vy si myslíte, že byste pro ně dokázala vyjednat lepší podmínky?

Jsem o tom přesvědčena. Podívejte se na naše zdravotnictví jako na podnik s obratem více než 200 miliard. Schopný manažer musí umět přeskupit finance tak, aby chod podniku neohrozil a klíčové pracovníky zaplatil. Návrh, jak to udělat, mám připravený a delegátům sjezdu ČLK jej předložím při své prezentaci v sobotu.

V příštím roce se ale kvůli nové úhradové vyhlášce zase sníží množství peněz, které půjde do zdravotnictví, tak jak byste to chtěla udělat?

To je přesně ono. Pokud chce tato vláda šetřit, tak si nedovedu představit, jak se v příštím roce podaří do toho systému dostat více peněz. Nelze tedy jinak, než jako krizový manažer tuto situaci zvládnout.

Podle odborníků utíkají peníze ze zdravotnictví nákupem předražené techniky.

To je pravda.

Je za tím korupce některých vašich kolegů ve vedení nemocnic?

Bylo prokázáno v minulosti, že byly nemocnice, které nakoupily zařízení za mnohem větší peníze než jiné. Kdybych ale věděla o nějaké korupci, tak bych ji samozřejmě musela oznámit. Myslím, že ten motiv může být i jiný. Každé zdravotnické zařízení se snaží pořídit si takovou technologii, která mu pomůže vylepšit jeho ekonomickou situaci. Jestliže si pořídím nějaký přístroj, který mi uhradí ztrátu z jiných provozů, tak to udělám taky. Většina těch technologií je placená velmi dobře, většinou až příliš dobře. A tady je otázka, kdo to má regulovat. Komise, která to měla regulovat, byla zrušena a došlo k tomu, že se pořídily drahé technologie, na kterých ale třeba dnes nemá ani kdo pracovat, protože k tomu chybí odborníci. Když si pořídím zařízení, které třeba stojí desítky milionů, tak by nemělo fungovat jen pár hodin denně, ale mělo by být plně vytíženo.

Co by v tom mohla dělat komora?

Komora by měla být v nějaké nové přístrojové komisi, která by byla znovu na ministerstvu zdravotnictví zřízena. Teď se zdravotnické přístroje nakupují naprosto nekoordinovaně a svévolně, což si myslím, že je strašně špatně.

Za další zdravotnický tunel jsou považovány ceny léků. Co s tím?

To je to samé. Byla zrušena kontinuální diskuse a místo ní byl zaveden velmi zvláštní neprůhledný systém, kterým se stanovují ceny léků. Teď se scházíme jednou za rok a je nám řečeno pouze, jaká jsou pravidla, a musíme se během několika málo dní vyjádřit k nějakému návrhu. To je také špatně.

A jak byste si představovala ten kompromis s ministerstvem zdravotnictví ohledně financí pro lékaře?

Když se podíváte na to, jak vzrostly veškeré finance na zdravotnictví, které byly před deseti lety okolo sto miliard a teď přesahují 200 miliard, a když se podíváte, za co byly tyto prostředky utracené, tak to byly především nové technologie. Ale zvýšená investice vůbec nešla do lidské síly, a to by se mělo dát do nějakého souladu.

Jak konkrétně by se mělo ohodnocování lékařů změnit?

To, co ovlivní ocenění práce lékaře, je minutová cena jeho práce, která je obsažena v seznamu lékařských výkonů. Do toho se promítají náklady na reprodukci práce lékaře, na jeho vzdělávání a tak dál. Kdyby se podařilo navýšit minutovou cenu práce, která byla naposledy navýšena v roce 2006 a která už neodpovídá realitě, tak by to mohlo být řešení. Pro vaši informaci, lékař, který je po škole, pracuje řádově za 160 korun na hodinu, lékař, který má dva roky praxe, za 240 a plně kvalifikovaný lékař pracuje za 460 korun na hodinu. To je potřeba navýšit. Pak je potřeba dát do pořádku i takzvanou minutovou režii pracovišť. Řeknu příklad, když jde pacient na operaci, tak minutová režie operačního sálu je spočítaná asi na třetinu skutečných nákladů. A na druhou stranu všichni víme, že jsou obory, které jsou ve zdravotnictví lukrativní a drží nemocnice, protože tam je ten zisk mnohem větší. To všechno vychází z nereálných čísel. Je potřeba vést s pojišťovnami jednání, aby se to změnilo.

Jaký je váš názor na reformu zdravotnictví, kterou připravuje ministr Heger?

Když vyjdeme z těch dvou principů, které pan ministr deklaroval, tak si myslím, že to je krok správným směrem. V žádné zemi, ať je sebebohatší, nikdy nebude možné zaplatit to, co je v tu chvíli v medicíně nejlepší, co je ještě možné teoreticky pro pacienta udělat. Ekonomika nestíhá výzkum a novinky. To vám řeknou i v Americe nebo v západní Evropě. Je nutné definovat standardní péči, na kterou budou mít všichni lidé v této zemi nárok, a to, co se bude léčit nadstandardně, za pomoci nějakých lepších materiálů nebo nějakého nadstandardního přístupu, tak za to si budou muset pacienti připlatit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?