Jasnozřivá prádelna, vyhrává tendry i soudy

22. 3. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Zakázka vinohradské fakultní nemocnice postavila brněnskou prádelnu Prakom zpět na nohy. Firma sice do té doby mohla spoléhat na dobré politické kontakty jednoho ze spolumajitelů - bývalého šéfa jihomoravské ODS Milana Venclíka. Do černých čísel ji však vrátil až kontrakt s pražskou nemocnicí.


Ve firemních dokumentech se to píše černé na bílém: zatímco v roce 2005 skončilo hospodaření společnosti Prakom s pětimilionovou ztrátou, následující rok - poté, co byla podepsána smlouva s vinohradskou nemocnicí - vykázala společnost zisk. A dobrá léta tím neskončila. Naopak. „Zisk činí 2,8 milionu korun a bude sloužit k úhradě kumulované ztráty z minulých období, jejíž celková výše činí 13,8 milionu korun,“ stojí ve výroční zprávě z roku 2007.

Jak je možné vyčíst z oficiálních dokumentů, Prakom se na vinohradskou zakázku pečlivě připravoval: už v roce 2005 si prádelna pořídila nové nákladní auto. „V souvislosti s očekávaným rozšířením služeb pro Fakultní nemocnici Královské Vinohrady pořídila společnost nový automobil na leasing v hodnotě 1,2 milionu korun,“ píše se v dokumentu firmy. Jen k připomenutí: tendr získala společnost definitivně až v následujícím roce, tedy v roce 2006.

Ještě před zakázkou z pražských Vinohrad získávala prádelna zakázky z jihomoravských nemocnic, například v Ivančicích či Břeclavi. V té době mohl Prakom Brno využívat politických známostí Milana Venclíka, jenž v minulosti čelil opakovaným - avšak neprokázaným - nařčením, že vybírá provize z veřejných zakázek. Venclík sice akcie firmy Prakom prodal jiné vlivné firmě z branže, společnosti Chrištof, a to již na podzim roku 2003. Podle majetkových přiznání však ještě v roce 2008 inkasoval za akcie peníze, toho roku konkrétně splátku 739 tisíc korun.

Dobrý odhad se společnost vyplatil ještě jednou, to když vedla soudní přetahovanou s městem Brno o pozemky za miliony korun. Ve výroční zprávě za rok 2005 stojí: „Lze velice reálně předpokládat, že mimosoudní vyrovnání bude pro společnost výhodné.“ Předpoklad managementu, podobně jako s nákladním autem pro vinohradskou zakázku, pochopitelně vyšel. Brněnský magistrát, vedený Venclíkovou ODS, ustoupil a dohodl se na mimosoudním vyrovnání.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?