Je zákoník práce zmetek?

1. 12. 2006 8:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyřazení vládního návrhu na odklad zákoníku práce z programu sněmovní schůze ve čtvrtek vyústilo ve slovní přestřelku, v níž ODS obvinila ČSSD z toho, že návrh shodila ze stolu neférovým způsobem...


ČSSD rozčilila ODS, když shodila ze stolu odklad zákoníku práce

Praha -

V této souvislosti se objevily i spekulace o tom, že nečekaný návrh sociálních demokratů byl odvetou za postup ODS při vyjednávání o vládě. ODS k jednáním proti vůli ČSSD přizvala i zelené a lidovce. To ale místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach popřel. Zákoník tak nejspíš začne platit v lednu, i když chce ODS kvůli němu svolat ještě mimořádnou schůzi. Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř prohlásil, že občanští demokraté začnou sbírat podpisy a žádost předloží ještě během čtvrtka.

Ministr práce Petr Nečas (ODS) nový zákoník označil za „legislativní zmetek“ a v souvislosti s jeho dopady hovořil například o možném kolapsu železniční a letecké dopravy, „obrovských problémech ve zdravotnictví“ a zhroucení lékařské záchranné služby.

V emotivní kritice ho podpořil i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Ve zdravotnické záchranné službě podle něj bude kvůli zákoníku chybět od ledna 80 lékařů.

„Odmítáme rétoriku ODS, že v případě dnešního jednání ČSSD o zákoníku práce se jedná o podraz,“ uvedl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Důvodem vyřazení návrhu vlády byla podle něj snaha zabránit prodlužování právní nejistoty zaměstnanců a zaměstnavatelů.

Metropolitní expres

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?