Jednadvacátým rytířem ČLK je kardiolog profesor Roman Čerbák

28. 3. 2014 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednadvacátým Rytířem českého lékařského stavu je přední český kardiolog profesor Roman Čerbák. Česká lékařská komora (ČLK) titulem ocenila jeho přínos k rozvoji oboru i celoživotnímu vzdělávání lékařů.


Nový rytíř stavovské organizace tradičně přebírá slavnostním pasováním rytířskou medaili a písemné stvrzení svého titulu na shromáždění lékařů v Břevnovském klášteře.

„Moudrost, skromnost, nezištnost a pracovitost, spolu s pevnými morálními zásadami zdobí rytíře. Jsem hluboce přesvědčen, že titul Rytíř lékařského stavu náleží panu profesoru Čerbákovi právem,“ řekl ČTK prezident ČLK Milan Kubek. ČLK uděluje titul od roku 1996 lékaři, který se mimořádně zasloužil o etiku povolání, rozvoj medicíny a humanismu nebo projevil mimořádně statečný občanský či lékařský postoj.

Profesor Čerbák loni oslavil osmdesáté narozeniny. Celý život se věnuje kardiologii, zejména invazivní diagnostice chlopenních vad a problematice dysfunkcí levé komory srdeční. Za jeho předsednictví začala Česká kardiologická společnost vypracovávat odborná doporučení, která jsou vzorem pravidel medicíny založené na důkazech pro ostatní lékařské obory.

Roman Čerbák se narodil 19. října 1933 v Moravské Ostravě, medicínu vystudoval na brněnské lékařské fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Po promoci v roce 1958 nastoupil do svitavské nemocnice na chirurgii, pak na internu. V roce 1961 složil z interny první atestaci. V roce 1963 vyhrál konkurs na místo sekundárního lékaře na první interní klinice brněnské Fakultní nemocnice U Sv. Anny, kde o rok později složil i druhou atestaci z vnitřního lékařství. V roce 1967 přešel na chirurgii a o dva roky později složil atestaci z kardiologie.

Kandidátskou práci na téma Hydrodynamické čerpadlo v asistující cirkulaci směl kvůli svým politickým názorům obhájit až v roce 1976. O rok později přešel na nově zřízené kardiochirurgické oddělení, nynější Centrum kardiothorakální a transplantační chirurgie. V přerušené profesní kariéře mohl pokračovat po listopadu 1989. V roce 1990 habilitoval a v témže roce byl zároveň zvolen do výboru České kardiologické společnosti. V roce 1994 byl jmenován profesorem v oboru vnitřní lékařství.

Profesor Čerbák byl dvakrát zvolen předsedou kardiologické společnosti, funkci vykonával v letech 1995 až 1999, inicioval konání kardiologických kongresů v Brně. Je jedním z autorů prvních stanov kardiologické společnosti, kterou přivedl do prestižního klubu Alpe Adria Cardiology Association. Nejenom za tyto své zásluhy byl v roce 2012 kardiologickou společností oceněn Zlatou medailí profesora Libenského.

Mezi svými kolegy se těší přirozené autoritě, v roce 1993 byl zvolen předsedou brněnského sdružení ČLK a v roce 1996 místopředsedou. Od roku 1999 pracuje v čestné radě ČLK jako její místopředseda.
Aktivně se podílí na rozvoji celoživotního vzdělávání lékařů organizovaného ČLK. V roce 2011 se stal držitelem ceny prezidenta ČLK za přínos celoživotnímu vzdělávání lékařů. V současné době je odborným garantem sekce kardiologie systému celoživotního vzdělávání ČLK.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?