Jednání o IZIPu navrhne správní radě VZP Hegerův náměstek Nosek

28. 5. 2012 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) by se dnes mohla zabývat projektem IZIP, i když na pozvánce na programu není. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) pověřil svého náměstka Petra Noska jako člena správní rady, aby bod do programu navrhnul.


Management by měl od správní rady dostat úkol vypovědět smlouvy. Očekává se, že VZP je vypoví k pololetí.

Pro vypovězení budou prý hlasovat přinejmenším dvě třetiny členů. Předtím ale musejí odhlasovat zařazení bodu. Sociální demokraté zřejmě budou proti. Správní rada má podle nich vyčkat na ukončení pilotních projektů. Jinak by to prý mohlo být použito proti ní v případném soudním sporu se zahraničním vlastníkem akcií.

VZP dala do projektu za deset let téměř dvě miliardy korun. I po vypovězení ji prý bude stát IZIP ještě 85 milionů korun.

Na ukončení projektu se shodli premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Rozhodnout ale musí správní rada.

V souvislosti s projektem IZIP se mluví o odvolání ředitele VZP Pavla Horáka. Heger ale chce mít jasno nejprve v projektu IZIP.

Kritici vytýkají VZP, že nasmlouvala projekt bez výběrového řízení. Mluví se o únicích peněz, podle ČSSD by to měla vyšetřila parlamentní komise. Heger chce policejní vyšetřování. Podle některých právníků hrozí VZP kvůli projektu IZIP nucená správa. Podle Hegera ale nebyly pro její vyhlášení naplněny zákonné podmínky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?