Jednání o platech lékařů ze záchranek pokračují

18. 4. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
„Zvýšíme vám platy, peníze od nás ale nečekejte,“ tak nějak lze přetlumočit vzkaz ministerstva zdravotnictví pro lékaře zdravotnické záchranné služby. Ti sice podle nových tarifů mají dostat přidáno, peníze na navýšení ale vláda poslat odmítá. A tak platí samy záchranky či kraje.


Desítky milionů korun musí od března ve svém rozpočtu najít navíc každá zdravotnická záchranná služba nebo její zřizovatel.

Podle nových tarifů totiž její lékaři mají dostat přidáno, jenže s penězi na navýšení ministerstvo zdravotnictví nepočítalo. A tak zodpovědnost spadla na zřizovatele zařízení. Ti se ale bouří a chtějí dále jednat.

„Chceme postupovat společně se všemi kraji a dále vyjednávat. Tohle je naprosto absurdní situace. Oni rozhodnou o zvýšení platů a my to máme doplácet,“ zlobí se radní Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD).

Podobně zareagovala i Jana Třešňáková, radní Královéhradeckého kraje. „Peníze musíme dát ze svého rozpočtu, určitě budeme dále jednat, celá situace je nehorázná,“ tvrdí radní.

Ve hře jsou měsíčně miliony korun, a proto se aktivně angažuje nejen Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR, ale také sama Asociace krajů. Snaží se od vlády peníze na přidání vymoci. Zatím bez úspěchu

Jinde platí samy záchranky

Na některých místech platy lékařů hradí samy záchranné služby, jak ale přiznávají, je to pro ně příliš finančně náročné.

„Platy jsme lékařům museli zvýšit podle nových tarifů, přestože stát nám nepřispěl ani korunu. Tarifní platy lékařům jsme zvýšili od 1. března 2011. Pro pokrytí zvýšených mzdových nákladů s povinnými odvody potřebujeme celkovou částku 14 milionů korun, přičemž od března do prosince 2011 budou činit náklady na zvýšené tarify (vč. odvodů) částku 9,1 milionů korun a 4,9 milionů korun je očekávaný nárůst v dalších platových složkách, které jsou s tarify úzce provázány,“ popsala pro Zdraví.Euro.cz mluvčí služby Tereza Janečková.

Je to na zřizovatelích

Poslední reakcí ministerstva zdravotnictví ohledně této problematiky byl dopis od náměstka ministra Petra Noska. „…by finanční prostředky na navýšení platů lékařů ZZS měl zajistit zřizovatel těchto zařízení.“ Peníze by tedy podle takového prohlášení měly dát kraje.

„Takovéto sdělení ministerstva zdravotnictví nejenže popírá všechny předcházející sliby, ale přichází v době, kdy stát poslal Středočeskému kraji na rok 2011 o miliardu korun méně, než v předcházejících letech, což se pochopitelně projevilo i v nižším finančním příspěvku pro středočeskou záchrannou službu. I proto je takovéto sdělení ministerstva zdravotnictví možné považovat za podvod a výsměch všem záchranářům, v tomto případě především lékařům,“ míní ředitel Středočeské záchranné služby Martin Houdek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?