Jednání tripartity o zdravotní reformě

20. 6. 2011 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Dnes se schází tripartita k jednacímu stolu a zabývat se bude zdravotní reformou, která jde zítra do třetího čtení v poslanecké sněmovně. Podle předkladatelů se novelou zlepší postavení pacienta ve zdravotnictví. Odbory naopak varují před negativními dopady na nemocné.


Původně se měla novela projednávat již minulou středu, tedy den před stávkou dopravních odborů, ale kvůli administrativní chybě, kdy ve spisu, který dostali poslanci k dispozici, chyběl jeden list, se projednávání přesunulo nejprve na pátek a později na úterý, protože premiér Nečas slíbil odborům, že se změny projednají ještě na dnešní tripartitě.

Má se jednat o zlomový reformní zákon, který mimo jiné stanoví rozsah standardní a nadstandardní péče a umožní pacientům připlácet si na lepší zdravotní péči. Vládní poslanci většinou hovoří o zcela nutné a prospěšné reformě, která zlepší postavení pacienta ve zdravotnictví a zároveň zajistí udržitelnost financování zdravotnictví, které by se jinak v příštím roce dostalo do 12 miliardového deficitu.

„Jsme přesvědčeni, že přijetí novely zákona o veřejném zdravotním pojištění je důležité a zásadní proreformní opatření. Garantuje udržitelnou a kvalitní péči pro všechny. Napomáhá k ekonomické udržitelnosti celého systému zdravotnictví,“ uvedl v prohlášení pro ČTK předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Zdravotnické odbory však argumentují tím, že zdravotnictví se dostane do schodku především kvůli změnám v DPH a vysoké míře korupce. „Do té špatné situace se zdravotnictví dostane hlavně díky tomu, že příštím rokem má narůst DPH. A díky tomu budou chybět v systému peníze. My jsme opakovaně říkali za Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče, že je potřeba udělat jiné změny. Například Transparency International spočítala, že každoročně v českém zdravotnictví díky korupci uniká ze systému 27,6 miliardy, řekla ve včerejších Otázkách Václava Moravce předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Podle Žitníkové, sice ministerstvo připravilo protikorupční strategii, ale ta se má týkat pouze přímo řízených nemocnic, kterých je 20, přičemž v České republice je celkem 196 nemocnic.

„Nám vadí to, že ty peníze se v současné době, bez toho aniž by se ten systém jakýmkoli způsobem napravil, měly vytáhnout z kapes lidí. A konkrétně my tady pořád hovoříme o tom a o těch makroekonomických dopadech, ale nehovoříme o těch lidech. Například diabetici mají mít nárok na inzulinové pero, v současné době pouze do tisíce korun. Dneska je to inzulinové pero v rozsahu 5 tisíc. Pacienti, kteří mají třeba stomie, nemají dostat příště uhrazené některé prostředky z veřejného zdravotního pojištění tak, jak je mají uhrazené dneska. Mají dostat pouze prostředky v rozsahu 75 % nejméně ekonomicky náročné verze. Lidé, kteří například mají dneska možnost ze zdravotního pojištění dostat různé zvedáky nebo pomůcky, které se týkají pacientů, kteří jsou bezmocní, nemohou se hýbat, je mají hrazené do výše 100 %. Zase opět, dostanou je pouze v 75 %, “ vysvětluje Žitníková.

Koalice očekává hladké schválení

Petr Gazdík (TOP09) očekává, že bude novela v úterý schválena bez nějakých větších problémů. Ve třetím čtení se totiž už nemohou dávat pozměňovací návrhy. To vadí odborům, které kritizují, že se před třetím čtením neměly možnost ke změnám vyjádřit. Nedá se proto vyloučit, že budou usilovat o návrat textu do druhého čtení. Tomu se však koalice brání a normu hájí v současném znění.

„Návrh zákona rozšiřuje práva pacientů - umožní jim snadnější přístup k informacím o osobním účtu u zdravotní pojišťovny. To je krok správným směrem, protože umožní pacientům kontrolu, a také se dozvědí, jak je péče nákladná,“ uvedla pro ČTK poslankyně Patricie Kotalíková (TOP 09).

Případná snaha odborů o zadržení reformy v poslanecké sněmovně a doplnění o nové pozměňovací návrhy vycházející s analýz a připomínek odborů se nelíbí ani ministerstvu zdravotnictví. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně se mohou odboráři snažit prosadit měny reformy v další chystané novele, která se má týkat veřejného zdravotního pojištění. „Chystáme další novelu kvůli zákonu o službách, aby se sladily pojmy. Tam lze dát i požadované parametrické změny,“ uvedl včera pro ČTK Sršeň.

Odkazy:

1. Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, sněmovní tisk 325: http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=70159

2. Pozměňovací návrh 325/1: http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=6&ct=325&ct1=1

3. Pozměňovací návrh 325/2: http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=6&ct=325&ct1=2

4. Projednávaný pozměňovací návrh 325/3: http://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=72196

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?