Jedno tělo, dvě tváře - v Sydney se narodila vzácná dvojčata

13. 5. 2014 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Velmi vzácný typ siamských dvojčat se narodil australskému manželskému páru. Jejich holčičky mají dva obličeje a dva mozky, ale jen jednu hlavičku a tělo, napsala agentura AFP.


Pár ze Sydney Renee Youngová a Simon Howie se dozvěděli v 19. týdnu těhotenství na ultrazvuku, že očekávané děti mají vzácnou poruchu nazývanou diprosopus. „I když mají jen jedno tělo, říkáme jim naše dvojčata,“ sdělil Howie novinářům. „Pro nás jsou to naše holčičky a my je milujeme,“ dodal.

Dvojčata se narodila minulý čtvrtek císařským řezem asi o šest týdnů před termínem. Dostala jména Hope a Faith (naděje a víra). Zatím jsou na jednotce intenzivní péče v dětské nemocnici v Sydney, kde ohromují lékaře svými pokroky. „Skvěle samy dýchají a krmí se,“ řekl Howie a dodal, že v neděli si užily úplně první koupel. „Jsou to malé australské bojovnice.“

Tento druh dvojčat je nesmírně vzácný a zatím není možné odhadnout, jak se bude situace dále vyvíjet. „Nevíme, jak dlouho budou v nemocnici,“ řekl Howie, který má s Youngovou sedm dalších dětí. „My jenom toužíme vzít si je domů, zdravé a šťastné, aby byla naše rodina ještě o trochu větší a zase o něco chaotičtější,“ dodal.

Podle odborníků se většina dětí s touto poruchou rodí mrtvá a případy přežití déle než několik minut či hodin po narození jsou ojedinělé.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?