Jednou větou

9. 7. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
* Na konferenci Americké urologické asociace v Chicagu představili vědci nový lék na rakovinu prostaty, který pacientům s pokročilým stadiem této nemoci může prodloužit život v průměru až o čtyři měsíce než při doposud známé léčbě, protože ovlivňuje imunitní systém pacienta tak, aby bojoval s nádorem.

* Přechod na zimní čas obvykle tolerujeme lépe, protože naše biologické hodiny mají u většiny z nás tendenci se zpožďovat – denní rytmus netrvá přesně 24 hodin, ale je o něco delší, při přechodu na letní čas musíme vstávat dříve a adaptace trvá déle.

* Ze studie belgických vědců vyplývá, že k tomu, aby došlo k poškození mozku, stačí, když se člověk jednou za čas hodně opije, což je stále častější jev u 40 až 60 % mladých Evropanů, přičemž tito lidé většinou nespadají mezi alkoholiky, protože nepijí alkohol každý den.

* Třetina českých dětí ve věku 11 až 15 let držela, drží anebo chce držet dietu, přičemž jen 3 % si uvědomují, že od nadbytečných kilogramů jim kromě pohybu pomůže, když budou jíst pravidelně a pestře, avšak čtvrtina školáků nesnídá a jejich prvním jídlem je až oběd.

* Člověk má za noc 8 až 10 snů, přestože asi 8 % žen a 15 % mužů tvrdí, že sny nemívají, avšak nejméně 42 % žen a 25 % mužů si po probuzení vzpomene alespoň na jeden sen.

* Nejméně osm půllitrových láhví vodky údajně vypil devětatřicetiletý Rus – prolil tak hrdlem více než dvojnásobek množství alkoholu považovaného za smrtelné – takže měl v krvi více než 4 gramy alkoholu na litr krve, přičemž za smrtelnou je považována už dávka 2,4 gramy, k velkému údivu odborníků tuto eskapádu přežil.

* Zvýšený příjem vitaminu D může člověku pomoci uchovat si ve vyšším věku duševní svěžest, je významný pro zachování pevných kostí a nedávné studie také naznačily, že může chránit před rakovinou, cévními onemocněními a tuberkulózou. * Vědci z Frankfurtu nad Mohanem našli zřejmě cestu k nové léčbě infarktu – podle agentury DPA při pokusech na myších zjistili, že obnovu cév a jejich tvorbu blokuje gen s označením micro RNA-92a, který také může za to, že se po srdeční příhodě tkáň méně zásobuje kyslíkem a pozvolna odumírá.

* Mnohaleté přátelství Vladimíra Michajloviče Bechtěreva (ruský neurolog, psychiatr a fyziolog) s Ivanem Petrovičem Pavlovem (ruský fyziolog, psycholog a lékař) skončilo hádkou o funkci lidského mozku – Bechtěrevův pohled na vztah mezi lidským mozkem a chováním byl mnohem ucelenější, než jak tomu bylo u Pavlova, který kladl důraz zejména na výsledky experimentů.

* Odborníci z německého Heidelbergu vypracovali studii, podle které pomáhá muzikoterapie velké části pacientů zmírnit jejich chronické bolesti – zmírnění obtíží vykázalo 71 % pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?