Jemenu podle OSN hrozí prohloubení humanitární krize

8. 11. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V Jemenu se přes noc zvýšily ceny pohonných hmot o 60 procent. Oznámila to OSN, podle níž se u benzínových pump tvoří dlouhé fronty. Jde o důsledek víkendového rozhodnutí mezinárodní koalice uzavřít letecké i námořní přístupy do Jemenu.


Saúdská Arábie, která koalici vede, oznámila, že je třeba uzavřít přístavy a letiště, aby se Íránu zabránilo v dalším vyzbrojování šíitských povstalců. V sobotu totiž byla z Jemenu vypálena raketa na letiště u Rijádu. Saúdskoarabská protivzdušná obrana ji sice zničila, ale podle Rijádu šlo o raketu íránské výroby, která byla do Jemenu propašována. Vypálili ji údajně členové libanonského šíitského hnutí Hizballáh, které se těší podpoře Íránu.

OSN upozornila, že uzavření přístupových cest ještě dále zhorší humanitární situaci jemenských civilistů. Nebudou-li zásobovací trasy obnoveny, bude to znamenat katastrofu pro sedm milionů lidí v zemi, v níž už nyní panuje nejhlubší humanitární krize na světě, oznámila OSN.

Podle jejích informací přes noc vyšplhaly ceny pohonných hmot o 60 procent a plynu používaného k vaření o 100 procent.

Mluvčí jemenských povstaleckých oddílů plukovník Azíz Rašíd řekl, že povstalci považují letiště v Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech za legitimní cíle. SAE jsou součástí mezinárodní koalice, která bojuje proti šíitským rebelům od roku 2015.

Rašíd také prohlásil, že zbrojní experti jeho jednotek jsou schopni vyrobit rakety s doletem nad 1500 kilometrů. „Vyzýváme všechny letecké společnosti a cestující, aby se vyhnuli letištím v Saúdské Arábii a SAE, protože je považujeme za legitimní vojenské cíle, jež jsou v dosahu našich raket,“ řekl.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?