Jesenická nemocnice se propadla do ztráty

14. 9. 2011 9:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani poslední jednání nepřineslo odpověď na otázku, jak dál s Jesenickou nemocnicí. Ta se loni propadla do ztráty a její vedení spolu s odpovědnými institucemi hledá řešení, jak lůžkovou péči pro pacienty v regionu zachovat.


Za jednací stůl na přelomu srpna a září zasedli spolu s vedením nemocnice také zástupci Olomouckého kraje a zdravotních pojišťoven. „V podstatě k dohodě nedošlo. Teď se bude vyjednávat o dalších krocích. Existují některé varianty, o nichž budeme jednat,“ řekl ředitel Jesenické nemocnice Jan Jedlička.

Náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro zdravotnictví Michael Fischer sdělil, že se jednalo o schůzku mezi zdravotními pojišťovnami a Jesenickou nemocnicí.

„Jako kraj jsme plnili roli koordinátora. Cílem bylo vyjasnit si, za jakých podmínek by bylo možno Jesenické nemocnici navýšit platby za poskytnutou péči a co by pojišťovny v tomto směru byly schopny navrhnout. Pojišťovny se vyjádřily, že v některých případech již nemocnici platí více, než ze stávající úhradové vyhlášky vyplývá, a že jsou schopny akceptovat případnou restrukturalizaci nemocnice. V otázce restrukturalizace jsme se ale ze strany nemocnice nesetkali s kladnou odezvou,“ popsal jednání Fischer.

„Bez nemocnice v Jeseníku bych se asi těžko obešla. Je mi sedmdesát a nikdy nevím, kdy ji budu potřebovat. Když by se mi něco stalo, povezou mě do Šumperka? Nebo snad do Opavy?“ neskrývá obavy seniorka Františka Myslíková.

Vedení nemocnice i kraj se shodují, že chtějí jediné lůžkové zařízení v okrese Jeseník zachovat. Rozcházejí se ale v pohledech na to, jak přinést do nemocnice peníze.
„Na jednání jsme opět předložili návrh smlouvy o zřízení služby ve veřejném zájmu, ke shodě však zatím nedošlo,“ řekl Jedlička.

Zjednodušeně řečeno, soukromá nemocnice by podle této představy získala kromě plateb od pojišťoven další zdroj peněz. Celý mechanismus by fungoval podobně jako u veřejné dopravy, kterou si kraj objednává.

„Tvrdíme, že není podstatné, komu nemocnice patří, ale jaké služby obyvatelům regionu poskytuje. Jako službu ve veřejném zájmu poskytuje například veřejnou autobusovou dopravu soukromá firma Veolia. Kraj jí doplácí ztrátu a přiměřený zisk,“ nastínil již dříve možný model financování ředitel nemocnice Jedlička.

Náměstek Fischer však namítá, že by kraji v případě uzavření takové smlouvy hrozil trestní postih. „Taková smlouva nebyla v souladu s evropským právem,“ vysvětluje. Tvrdí, že podobnou smlouvu mohou uzavřít kraje jen s vlastními nemocnicemi.

Olomoucký kraj vypracoval několik variant, jak postupovat. „Přednost dáváme odkupu nemocnice státem a následnému převodu zařízení na kraj. Pokud by se současní vlastníci nechtěli Jesenické nemocnice vzdát, chceme zlepšit její financování prostřednictvím veřejného zdravotního pojištění,“ sdělil Fischer.

Návrh na odkup však naráží na postoj Ministerstva financí. Nemocnice byla privatizována v polovině 90. let a lhůta, po kterou se ji noví majitelé zavázali provozovat, uplynula. Byl již také vyřešen dlouholetý spor o úhradě kupní ceny. „Vzhledem k těmto skutečnostem není ministerstvo financí oprávněno ke zpětnému převzetí tohoto majetku ani jeho vykoupení,“ sdělil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Průchodnější a pravděpodobnější je podle Fischera varianta, že ministerstvo zdravotnictví pro příští rok změní úhradovou vyhlášku. Pojišťovny by pak nemocnicím v oblastech s malým počtem obyvatel, jako je Jesenicko, platily za péči více peněz. Ministerstvo zdravotnictví se však na dotaz Deníku k této alternativě nevyjádřilo. Jeho mluvčí jen odkázal na předchozí stanovisko svého úřadu.

„Model financování je v kompetenci zdravotních pojišťoven. Ministerstvo zdravotnictví nemůže ovlivnit smluvní vztahy mezi zdravotnickými zařízeními a pojišťovnami,“ uvedl v červenci mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

„Podle mých informací probíhají na kraji další jednání bez naší účasti. To mi přijde podivné. Máme signály, že kraj má řadu variant, my jsme ale na stůl nedostali ani jednu,“ řekl ředitel nemocnice Jan Jedlička. Proč se Jesenická nemocnice loni dostala do ztráty? V regionu žije čtyřicet tisíc obyvatel a podle ředitele Jedličky je to nedostatečný počet, aby nemocnici bezproblémově uživil. Tvrdí, že ztrátovou péči dlouhodobě sanovali, kvůli změnám ve zdravotnictví však přestává být situace únosná. V krajním případě by mohla vyústit v uzavření lůžkových oddělení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?