Jesenická nemocnice zvažuje omezení péče, chybějí jí peníze

26. 9. 2012 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení soukromé jesenické nemocnice tvrdí, že kvůli nedostatku peněz bude muset omezit poskytovanou zdravotní péči. Současně kritizuje Olomoucký kraj, problém prý neřeší. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Michael Fischer (ČSSD) ale kritiku odmítá.


O situaci kraj jedná nejméně dva roky, zajištění péče má ale na starosti stát, řekl dnes ČTK Fischer. Hejtmanství si podle něj nechalo zpracovat analýzu hospodaření nemocnice, po jejím vyhodnocení podnikne další kroky.

„Při současné situaci s negativní výhledem do budoucnosti stojíme před rozhodnutím, zda zdravotní péči poskytovat v současném rozsahu, zrušit nákladnou lůžkovou péči, nebo nemocnici jako celek dále neprovozovat. Udržet stávající rozsah není možné bez financování z více zdrojů,“ uvedl ředitel soukromé nemocnice Jan Jedlička.

Podle něj nemocnice, která zajišťuje péči ve spádové oblasti s více než 40.000 obyvatel, funguje ve velmi specifických podmínkách. Služby poskytuje na rozsáhlém území, které je geograficky odděleno, a žije v něm málo lidí. Nemocnice prý potřebuje akutně 80 milionů korun na výměnu rozvodů, oken, na zateplení, renovaci některých vnitřních prostor i přístrojové vybavení.

„Vzhledem k současnému stavu zdravotnictví jsou zdravotní pojišťovny nuceny k omezování paušálních úhrad za poskytovanou péči. Nemocnice navíc funguje zcela bez součinnosti kraje jakožto garanta zdravotní péče,“ tvrdí Jedlička.

To ale Fischer odmítá, problémy nemocnice se opakovaně zabývala krajská rada i zastupitelstvo. Zástupci kraje jednali se zdravotními pojišťovnami, ministerstvem zdravotnictví i premiérem. Bezúspěšně například navrhovali to, aby stát odkoupil nemocnici od nynějších vlastníků a následně ji předal kraji.

„Pan ředitel zřejmě zcela ignoruje dvaceticentimetrový štos dokumentů o vzájemných jednáních. Nyní máme k dispozici analýzu hospodaření nemocnice, kterou budeme vyhodnocovat. Zjistíme, jak nemocnice hospodaří a zda úhrady od zdravotních pojišťoven jsou dostatečné či nikoliv. Pak dám návrh řešení krajské radě,“ uvedl Fischer.

Ředitel Jedlička již dříve žádal, aby kraj s nemocnicí uzavřel smlouvu o službách ve veřejném zájmu. Znamenalo by to například to, že by se kraj podílel na finančních ztrátách zařízení. Hejtmanství tento krok odmítlo.

Pokud by byla Jesenická nemocnice uzavřena, pacienti by museli dojíždět do nemocnic v Šumperku či Krnově, čímž by byla podle Jedličky dostupnost zdravotní péče mnohem horší.

Jesenická nemocnice poskytuje lůžkovou i ambulantní péči v základních oborech. Disponuje 103 lůžky akutní péče a 30 lůžky péče následné. Od roku 1994 je soukromým subjektem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?