Jesenicku scházejí lékaři

20. 5. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Příliš málo doktorů na příliš mnoho pacientů. Taková je situace ve zdravotnictví na Jesenicku. Špatnou situaci chce zvrátit Olomoucký kraj. Přispívá na vzdělání začínajících doktorů, aby mohli v regionu působit.


Na jednoho praktického lékaře na Jesenicku v současnosti připadá i dvakrát více pacientů, než by bylo optimální.
Například jesenický lékař Karel Slováček má podle svých slov v kartotéce okolo tří tisíc pacientů. Optimální stav by přitom podle něj byl osmnáct set. Slováček tvrdí, že v regionu rozhodně není výjimkou. „Je tu těžký podstav doktorů, nejen praktických, ale všech. Praktici, to je jen špička ledovce,“ tvrdí.

„Na Jesenicku působí osmnáct praktických lékařů, což je mezní počet. Problémem je jejich věk, protože polovina z nich je starší padesáti let,“ řekla vedoucí odboru zdravotnictví Olomouckého kraje Eva Štefková.

Starší doktor ordinuje například v Písečné nebo v Javorníku, kde pacienty léčí téměř osmdesátiletý Stanislav Fritz. Právě za něj školí ve své ordinaci mladou náhradu Karel Slováček.

Během dvou let by se tak v Javorníku měli dočkat mladého lékaře. Aby měl pacienty v budoucnu kdo ošetřit, přispívá kraj na vzdělávání mladých lékařů.

„Dotacemi reagujeme na neutěšený stav praktického lékařství, zejména na Jesenicku. Věříme, že zde pomohou stabilizovat zdravotnický personál,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák (KDU-ČSL).

Absolvent lékařské fakulty si nemůže ihned otevřít vlastní praxi. Několik let musí pracovat pod dohledem zkušených kolegů. Teprve poté, co získá takzvanou atestaci, se stává samostatným lékařem.

Postgraduální vzdělání lékařů však není zadarmo. V řadě případů za něj dokonce musejí mladí doktoři platit.
Rada Olomouckého kraje tak na vzdělávání lékařů schválila 1,1 milionu korun, z toho přes 230 tisíc jesenickému Unimedu.

„Společnost Unimed nám prokazuje velmi dobré služby.
Školí mladé lékaře, aby mohli působit samostatně. Kolegiálně se chová také Jesenická nemocnice. Za stáže chce minimum nebo dokonce žádné finance,“ řekla Štefková. Podle jejích slov by mělo na Jesenicku v dohledné době přibýt pět až šest mladých lékařů.

Ačkoli Jesenická nemocnice aktuálně hledá internistu a radiologa, na nedostatek lékařů si nestěžuje.

„Potřebovali bychom jen jednotlivce, personální situaci máme vyřešenou,“ řekl ředitel nemocnice Jan Jedlička.
Krizi museli před rokem řešit v Javorníku. Z města odešel jeden ze dvou lékařů. Péče o pět a půl tisíce pacientů tak zůstala na tehdy osmasedmdesátiletém Stanislavu Fritzovi. Lékaře v Javorníku sháněli marně dva měsíce. Město dokonce přislíbilo, že mu nechá vybudovat dům.

„Dům je postaven, doktor v něm už bydlí. Vyřizují se jen administrativní záležitosti. Město výstavba stála okolo tří milionů korun,“ řekl místostarosta Javorníku Petr Dvořák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?