Jičín: O fúzi nemocnic kraj uvažuje, Dana Kracíková z ní má obavy

17. 1. 2014 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Stahují se mračna nad jičínskou nemocnicí? Hrozí ji uzavření některých oddělení, jak se proslýchá, a nebo ji „vcucne“ fúze s ostatními nemocnicemi v kraji?


Ředitelka Oblastní nemocnice Jičín Dana Kracíková se nám nejdříve vyjádřila k otázce, jak se nemocnice letos vyrovná s finančním výpadkem, který vznikl zrušením stokorunových poplatků za pobyt v zdravotnických zařízeních.

„Výpadek v hospitalizačních poplatcích činí více jak jedenáct milionů korun, což je citelná ztráta,“ přiznává ředitelka, která doufá, že deficit částečně nahradí nová úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví. Nemocnice pak musí hledat úspory ve vlastních zdrojích.

Kde vzít peníze?

„Nicméně bychom potřebovali, aby letošní úhrady nahradily výpadek příjmů loňského roku a ještě ztrátu z výpadku hospitalizačních poplatků, což se zřejmě nestane. Budoucí ministr zdravotnictví slibuje, že nemocnicím výpadek příjmů kompenzuje, ale to zatím není jasné,“ pokračuje Dana Kracíková. Domnívá se, že šedesátikorunový poplatek by byl pro pacienty únosný a vláda i parlament by návrh měly podpořit. Podle Kracíkové se tak ale nestane.

Nemocnice vloni hospodařila s mírnou ztrátou a přibližně pětimilionový schodek je stejný jako v roce 2012. Ředitelka to přikládá jednak navýšení krajské dotace na provoz, pak výrazně pomohla nastavená úsporná opatření, což znamenalo především snížení počtu personálu a ponížení přesčasové práce.

I když nemocnice bude hledat úspory ve vlastních nákladech, pacienti nebudou omezeni. Znamená to, že jičínská nemocnice nepočítá s uzavřením některého z oddělení. „Ani jsme nevedli v tomto směru jednání s pojišťovnami,“ tvrdí ředitelka, která nyní řídí i trutnovský špitál. Je to už předzvěst fúze krajských nemocnic?

„Rada kraje doporučila se zabývat možností realizace sloučení nemocnic do jednoho celku,“ vysvětluje a pokračuje. „Dosud nebyly předloženy žádné ekonomické analýzy dopadu sloučení, takže zatím jde o otevřenou záležitost, o které se bude dále jednat.“ Kraj uvažuje o spojení všech nemocnic v rámci zdravotnického holdingu, to znamená Jičína, Trutnova, Náchoda, Dvora Králové …

Riskantní fúze

Dana Kracíková má ze sloučení obavy. „Vím, že k tomuto spojení už v jednom z krajů došlo a ekonomické problémy tu stále přetrvávají. Fúze sama o sobě není samospásná a nemůže přinést efekt, pokud nedojde k zásadní restrukturalizaci a změnám.

Já souhlasím s tím, že fúze může být jedna z možností dalšího zefektivnění provozů, ale musí pro ni být zpracovány nezbytné analýzy, vytvořeny podmínky a musí být dobře připravena. Jedna z nemocnic, s kterou se máme slučovat, má významné ekonomické problémy a já, jako člen představenstva nemocnice v Jičíně, bych se obávala, aby ekonomické problémy této nemocnice nedopadly na hospodaření ostatních.“

Dana Kracíková vyvrací i spekulaci, že její vedení trutnovské nemocnice má souvislost s případným sloučením. „Na nového ředitele trutnovské nemocnice je vypsáno výběrové řízení. Než bude uveden do funkce, budu zdejší nemocnici vést, určitě ale nehodlám šéfovat oběma zařízením,“ ohrazuje se.

„V Jičíně chceme stále poskytovat kvalitní péči našim pacientům, což se nám, myslím, daří a tomu se chci plně věnovat,“ dodává.

Investice

Při sestavování plánu investic zůstává prioritou jičínské nemocnice zpracování příslušné projektové dokumentace na změnu vstupu do areálu nemocnice s lékárnou a oplocením a na rekonstrukci „staré“ interny na objekt centrálních laboratoří.

„Ve spolupráci se zřizovatelem, kterým je Královéhradecký kraj, připravujeme v rámci projektu EU obměnu zdravotnické techniky pro oddělení anesteziologicko – resuscitační, radiační a klinické onkologie, radiodiagnostické, plicní a centrální sterilizace,“ informoval Deník náměstek Josef Kubíček.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?