Jih Moravy si chce pojistit nemocniční péči druhým memorandem

1. 11. 2012 7:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj si chce pojistit nemocniční péči uzavřením druhého memoranda s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a ministerstvem zdravotnictví.


Memorandum by mělo jasně určit podobu lůžkové péče v nemocnicích na jižní Moravě. Úřad kraje bude například požadovat, aby VZP uzavřela s páteřními nemocnicemi dlouhodobé smlouvy místo střednědobých. Jednat se bude i o nemocnicích v Hustopečích a v Tišnově, řekl novinářům hejtman Michal Hašek (ČSSD).

„Stále platí, že na jižní Moravě nebude zrušena žádná nemocnice žádného typu,“ řekl. „Tam, kde VZP navrhuje střednědobé smlouvy, budeme chtít ty dlouhodobé. Jedná se o páteřní nemocnice ve Znojmě, Břeclavi a v Kyjově a pro nás je nepředstavitelné, aby takto definované nemocnice dostaly jen střednědobé smlouvy,“ uvedl hejtman.

Rada kraje dnes také ustanovila tým, který bude o nemocnicích jednat. Příští týden ve čtvrtek přijede do Brna ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který bude o lůžkové a nemocniční péči jednat společně s hejtmanem a VZP. Měli by podepsat druhé memorandum o zdravotnické péči.

Znepokojení mezi řediteli nemocnic i vedení kraje vzniklo po zveřejnění nových typů smluv mezi nemocnicemi a VZP. Například v nemocnicích v Hustopečích a v Tišnově by podle plánu měla za půl roku zaniknout lůžková péče. Podle ředitele brněnské pobočky VZP Jiřího Kořínka chce pojišťovna o změnách nadále jednat. Hejtman Hašek nevyloučil změny odborností v některých nemocnicích. Jednání kraje s VZP bude pokračovat do konce listopadu, kdy by mělo být jasno o jednotlivých smlouvách a změnách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?