Jihočeská záchranná služba otevřela nové stanoviště v Kunžaku

12. 2. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeská záchranná služba otevřela v Kunžaku na Jindřichohradecku novou výjezdovou základnu. I zde bude sloužit posádka bez lékaře. Stává se už tradicí, že na nových výjezdových místech operují týmy bez doktorů, jelikož těch je nedostatek.


Posádku z Kunžaku budou v případě nutnosti při výjezdu doplňovat lékaři z Dačic nebo Jindřichova Hradce.

V současnosti má jihočeská záchranná služba 35 kmenových doktorů. Na pokrytí všech služeb jich však potřebuje 80. „Není problém v penězích, ty bychom na mzdy sehnali. Ale doktoři zkrátka nejsou. Nejenže nepřicházejí noví, ale někteří nás navíc opouštějí,“ řekl ČTK ředitel záchranné služby Marek Slabý. Dodal, že by v Kunžaku rád na výjezdovou základnu doplnil stav o lékaře, jenže žádného k dispozici nemá.

Důvodů je několik. Ten hlavní však tkví v tom, že momentálně se nelze přihlásit na postgraduální studium urgentní medicíny, která absolventům zajistí atestaci z tohoto oboru. „Zdá se mi, že současný systém zdravotnictví s tím zkrátka nepočítá. Už rok a půl se tím pádem nemohou připravovat specialisté na záchrannou službu,“ řekl Slabý. Většinou tak s posádkami jezdí anesteziologové, internisté, chirurgové nebo praktičtí lékaři.

Slabý připustil, že v současném stavu není jednoduché sestavit rozpis služeb. Kromě 35 stálých doktorů má k dispozici zhruba 70 externistů. Při skládání rozvrhu musí najít vhodné termíny pro všechny doktory a navíc dodržovat kvótu přesčasů. „Je to dost složité,“ řekl.

Podle něj však výhled do budoucnosti nenabízí žádnou líbivou perspektivu. Za deset let, kdy vede jihočeskou záchranou službu, se průměrný věk lékařů zvýšil. Nyní už dosahuje 55 let. „Nejvíc doktorů máme ve věkové skupině 50 až 60 let,“ dodal.

Jihočeská záchranná služba má v kraji 30 výjezdových míst. Kromě Kunžaku počítá s tím, že letos otevře ještě dvě nová stanoviště. Jedno bude v Českých Budějovicích na Pražské třídě a druhé v Horní Plané na Českokrumlovsku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?