Jihočeské nemocnice byly i letos ziskové, kromě jindřichohradecké

24. 6. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Osm jihočeských nemocnic, které jsou akciovými společnostmi ve stoprocentním vlastnictví kraje, loni vykázalo po zdanění celkový zisk 16 milionů korun. Předloni to bylo o zhruba 24 milionů korun více.


Snížení je způsoben několika faktory, nejvýznamnějším byla změna odpisů v Nemocnici Jindřichův Hradec, která skončila jako jediná v červených číslech. Její ztráta 22 milionů korun by se měla v podstatě rozložit do všech předchozích let, řekl ČTK předseda představenstva Jihočeské nemocnice, a. s., Martin Bláha.

Zisk nemocnic se pohyboval od 179.000 po 22 milionů Kč. Nejlepšího výsledku dosáhla i loni největší nemocnice v Českých Budějovicích, a to 22 milionů korun. Meziročně jí však zisk klesl o pětinu. Zisk naopak významně narostl písecké nemocnici z 1,9 milionu na 11 milionů korun.

V jihočeských nemocnicích se letos počítá s celou řadou investic. Za 142 milionů budou jejich budovy letos zatepleny. Digitalizace zobrazovacích metod, díky nimž bude možné zasílat třeba rentgenové snímky elektronickou poštou, se dočkají krumlovská, jindřichohradecká, písecká a prachatická nemocnice.

Strakonická nemocnice by měla dostavět centrální sály a lůžkovou část, táborská by měla například rekonstruovat lůžkový fond pavilonu chirurgie či patro jednotky intenzivní péče operačních oborů.

Nemocnice Dačice, kterou kraj převzal před rokem, má prodloužené první účetní období až do konce tohoto roku, proto není uveden její hospodářský výsledek. Kraj začal nemocnice na akciové společnosti přeměňovat v roce 2006.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?