Jihočeské nemocnice loni hospodařily se ziskem 37 mil. Kč

3. 6. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeské nemocnice hospodařily v loňském roce se ziskem 37 milionů korun. Největší profit vykázala nemocnice v Českých Budějovicích, která měla v roce 2013 zisk 32 milionů korun. ČTK o tom informoval Radek Šíma z kanceláře hejtmana Jihočeského kraje.


„Kvůli škrtům v úhradové vyhlášce ministerstva zdravotnictví přišly loni jihočeské nemocnice na platbách od zdravotních pojišťoven meziročně o celkem 314 milionů korun. Tuto ztrátu se sice podařilo managementům jednotlivých zdravotnických zařízení v úzké spolupráci s krajem eliminovat, ovšem za cenu různých úsporných opatření,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Nemocnice v regionu v posledních šesti letech zmodernizovaly svá zařízení za více než 3,4 miliardy korun. Náklady šly ze zisku hospodaření jednotlivých nemocnic, z rozpočtu kraje nebo z dotací Evropské unie.

„Udržet hospodaření všech nemocnic v černých číslech a současně pokračovat v nových investicích považuji v situaci, kdy úhrnná ztráta nemocnic v celé České republice činí zhruba dvě miliardy korun, za velký úspěch. Troufám si říci, že v tomto směru jsme mezi ostatními kraji raritou,“ řekl předseda představenstva akciové společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha.

Kraj zřizuje jako jediný akcionář osm nemocnic. Ročně je v nich hospitalizováno více než 130.000 pacientů. Lékaři zde provedou více než 62.000 operačních zákroků a přibližně dva miliony ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se v jihočeských nemocnicích narodilo 6292 dětí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?