Jihočeský kraj jako první zveřejnil údaje o kvalitě nemocnic

5. 9. 2006 9:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeský kraj jako první v republice zveřejnil na internetových stránkách údaje o kvalitě nemocnic v kraji. Podle radních si tak každý pacient může na internetové stránce www.zebricky.cz snadno a rychle vybrat nejvhodnější nemocniční zařízení. Uvedla to televize Nova v Televizních novinách...


Praha -

Údaje mají kraji posloužit i k plánované reformě systému zdravotní péče. V budoucnu by podle radních měli dělat konkrétní zákroky v těch nemocnicích, kde to umí nejlépe.

Podle zákona o neziskových nemocnicích by se veřejnost počátkem příštího roku mohla seznámit s tím, jak kvalitně se léčí v přibližně 140 českých nemocnicích. Osud tohoto zákona, který před volbami prosadily levicové strany, je však nejistý. Jeho zrušení prosazuje ODS, ale ani téměř tři měsíce po volbách není stále jasné, kdo bude vládnout.

Již koncem září by ministerstvo zdravotnictví mělo na své stránky umístit údaje o kvalitě léčby vybraných chorob v 16 nemocnicích, které přímo řídí stát. Podle vedoucího odboru kvality péče ministerstva zdravotnictví Pavla Březovského si zájemci budou moci porovnat jejich úspěšnost při běžných zákrocích, jakými jsou porody, operace slepého střeva či léčba infarktu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?