Jihočeským nemocnicím loni stoupl zisk celkem na 85,4 mil. Kč

14. 6. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice zřizované Jihočeským krajem loni hospodařily se ziskem 85,4 milionu korun. Je to zhruba o 33 milionů korun více než v roce 2010, řekla náměstkyně hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).


Jihočeský kraj zřizuje osm nemocnic.

Nejlepší výsledek zaznamenala českobudějovická nemocnice. Ta loni hospodařila se ziskem více než 80 milionů korun. „Kdybychom se přitom podívali na výsledky v jiných krajích, tak tam mají problémy. Proto jsou kladná čísla našich nemocnic velkým úspěchem,“ uvedla Stráská.

Podle ní v Jihočeském kraji trpí nejvíc nemocniční zařízení střední velikosti jako jsou v Písku, Táboře nebo Jindřichově Hradci. „Velmi značně pociťují pokles příjmů od pojišťoven,“ řekla Stráská. Úhrady pojišťoven se loni v porovnání s rokem 2010 snížily o dvě procenta.

Navíc nemocnice nyní musí počítat s jinou sazbou DPH a navýšení mezd zdravotnického personálu. „Je proto důkazem manažerských schopností ředitelů nemocnic v kraji, že situaci zvládají,“ uvedla náměstkyně.

Jihočeský kraj nyní připravuje podmínky pro přístavbu jednoho pavilonu nemocnice v Jindřichově Hradci. Uvolní na ni 62 milionů korun, řekla Stráská. Jedná se o největší investiční akci kraje do nemocničních zařízení. „V současné době je projekt ve fázi soutěže,“ uvedla náměstkyně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?